Temat: [Mondeo 2007-2014] benzyna 2l Klapki na kolektorze powietrza
View Single Post
Stary 10-04-2018, 10:00   #253
Gienek88
ford::average

Imię: Gienek
Model: MkIV Titanium X
Silnik: 2.0 145km + LPG
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: benzyna 2l Klapki na kolektorze powietrza

Witajcie,
po przeczytaniu wszystkich wpisów użytkowników o stanie klapek postanowiłem sprawdzić też i w swoim mondku. Mam przejechane 161tyś, w tym 10 tyś na LPG. Wczoraj pogoda dopisała, więc się za to zabrałem. Ku mojemu zdziwieniu w środku wszystko jak nowe, oczywiście poza niewielkim nalotem. Wymontowałem również separator oleju, którym było troszkę gnoju, ale też nie jakoś strasznie. Przeczyściłem też czujnik znajdujący się w dolnej części kolektora.
Ciekawi mnie tylko od czego to zależy, że jednemu przy niecałych 90tyś prawie się klapki rozpadły, a u innych przy dużo większych przebiegach są w nienagannym stanie.
Jeśli chodzi o poziom trudności, no to nie jest to nic skomplikowanego. No chyba że ktoś ma 'masywne' ręce, wtedy może mieć trochę trudniej. Mi cała robota zajęła około 4h, z tym że ja nie wyciągałem tych klapek z kolektora, jak ktoś będzie musiał je wyjąć i włożyć nowe, to zajmie to na pewno więcej czasu.
Jednak bez ofiar się oczywiście nie obyło, zaginęła mi gdzieś w osłonie zderzaka nasadka 10mm, na szczęście spadła jak już dokręciłem ostatnią śrubę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. no i mam spalone plecy - tak słońce grzało, że zdjąłem koszulkę, a że robiłem kilka godzin to efekt jest jaki jest..
Ale teraz mogę jeździć spokojnie, bez obawy że jakaś klapka wpadnie do cylindra.
Trochę się rozpisałem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Polecam wszystkim, którzy jeszcze nie zaglądali do kolektora - zróbcie to i będziecie mieć spokój.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg DSC_1538.jpg (102.2 KB, 293 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg DSC_1539.jpg (97.7 KB, 273 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg DSC_1541.jpg (100.3 KB, 267 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg DSC_1542.jpg (99.3 KB, 246 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg DSC_1545.jpg (99.5 KB, 243 wyświetleń)
Gienek88 jest offline   Odpowiedź z Cytatem