Temat: [S-MAX 2006-2015] Nie działają czujniki parkowania
View Single Post
Stary 10-04-2018, 11:27   #54
jbolek
ford::amateur

Imię: Jędrzej
Model: S-MAX
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012
Domyślnie Nie działają czujniki parkowania

Witam wszystkich,

Mam problem z oryginalnymi czujnikami parkowania. Szukałem na forum jednak nie udało mi się znaleźć odpowiedzi stąd ponawiam tematGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Mam s-maxa 2012r, oryginalne czujniki przód + tył + oryginalny odpinany hak
Przód działa bez problemu.
Tył już nie...
po wbiciu wstecznego cisza - dioda przycisku partronica nie miga (podświetla się stałym żółtym kolorem tak samo jak gdy działają przednie czujniki).
Zauważyłem, że przy przednich czujnikach radio delikatnie się przycisza w momencie gdy "pikają". Identycznie jest przy tylnych - radio się przycisza jednak „pikania” brak

Czujniki ponoć działały wcześniej, auto kupowałem w lutym - przy oględzinach stwierdziliśmy, że padły (sprzedający był zaskoczony bo ponoć chwilę wcześniej wszystko było OK). Przed zakupem auto sprawdzane w ASO. Podczas kontroli zwrócono uwagę na czujniki (a właściwie fakt, że coś jest nie tak), po podpięciu komputera błędów brak.
Aso krzyczy 700 zł za samo sprawdzenie więc jak na razie wolę poszukać na własną rękę.

Gdzie i jak szukać problemu?
Czy jest możliwe, że sam buzzer padł? Ktoś miał podobnie??

Będę wdzięczny za wszelkie radyGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
jbolek jest offline   Odpowiedź z Cytatem