Temat: [Mondeo 2000-2007] ST220 grzeje się na autostradzie
View Single Post
Stary 10-04-2018, 16:24   #1
klocolus
ford::professional

Imię: Karol
Model: mondeo MK4 / MK5
Silnik: 1.6 eb ~210KM / 2.0 tdci 215KM
Rocznik: 2014 / 2017
Domyślnie ST220 grzeje się na autostradzie

Cześć. Zabrałem się na wiosnę za naprawę mojego st220 tak więc staram się rozwiązać wszystkie problemy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Otóż podczas jazdy z większą prędkością temperatura silnika rośnie powyżej normy. Zawsze odpuszczałem przed czerwonym polem temperatury silnika ale nie pozwala to wykorzystać pełnego potencjału. Ogólnie jazda do 150-160km/h nie sprawia problemów. Natomiast szczególnie przy 200km/h+ zaczyna rosnąć. W korku nie rośnie jak i na postoju.

Układ chłodzenia płukałem, nowy świeży płyn jest, termostat wygląda w porządku, układ jest szczelny, korek zbiorniczka podmieniałem, chłodnica wygląda w porządku, pompę wody i jej pasek podmieniałem. Czyżby pozostały tylko zapchane kanały w bloku? Da się to jakoś sprawdzić bez zrzucania głowic?

Płyny są czyste i nic się nie miesza, w chłodniczym spalin ani oleju nie ma, silnik ma dobrą kompresję, konsumpcja oleju w normie (1l/3-5tys.), 232tys. na blacie.

Pzdr. Karol
klocolus jest offline   Odpowiedź z Cytatem