Odp: Prezentacja modelu 2018
Dla mnie to najładniejszy Focus i jeden z najładniejszych obecnych kompaktów z zewnątrz, bo środek taki sobie. 1gen się wyróżniał ale nigdy mi się jakoś nie podobał, 2gen nuda, po fl ładniejszy ale nadal nuda, 3gen udziwniony, po lifcie w sumie nie brzydki.
Nie zgodzę się, że ta nowa generacja jest ułożona i grzeczna, bo co wtedy powiedzieć o i30, nowym ceed, golfie, astrze, gdzie dano tylko nowocześnie wyglądające reflektory (a to i tak w bogatszych wersjach) a linia boczna to poste przetłoczenia przez całą długość, jakie można było oglądać od wielu lat. W nowym Focusie mamy ciekawe, nowe (no może mazda miała podobne) odważne przetłoczenia na boku, nie jakąś nudną prostą linie okien, tylko zwężającą się ku tyłowi, co dodaje bryle dynamiki (zwłaszcza kombi dzięki temu nabrało ciekawszego wyglądu), smukły, "dynamiczny" przód, tylko ten tył to faktycznie trochę nuda (i lampy mocno przypominają tipo). Myślę, że równie ciekawy stylistycznie kompakt to jedynie Megane.
Jako, że jestem w trakcie wyboru nowego auta (kompaktowe kombi) to do wczoraj byłem zdecydowany na Leona, ale po prezentacji nowego Focusa, zdecydowałem, że chyba poczekam aż ten pojawi się w salonach.
|