Cześć !
Widziałem pare podobnych tematów, ale są już nieco wiekowe i nie do końca rozwiązują mój problem.
Mój samochód to Focus 1.8 TDCI 2008 (anglik - ale to chyba nie robi różnicy).
Mój problem wygląda niemal identycznie jak tutaj na filmiku:
https://www.youtube.com/watch?v=yAqINxBPPAI
Samochód jeździ i odpala elegancko, nic mu w sumie nie dolega. Byłem ostatnio na przeglądzie(w UK jest dość rygorystyczny) i wszystko bez problemów.
Ostatnio pojawia mi się problem "Awaria układu silnika/zmniejszone przyśpieszenie"
Wyskakuje znienacka i w różnych okolicznościach.
Podczas wystąpienia problemu wskazówki opadają na najniższą pozycję, czerwona dioda miga jakby nie czytała immo z kluczyka i silnik pracuje tylko na biegu jałowym, nie da się przyśpieszać.. po paru chwilach(dłuższych lub krótszych) wyskakuje "Zmniejszone przyśpieszenie" i wszystko prawie wraca do normy, auto przyspiesza itd...
Wyczytałem na forach angielskich i oczywiscie tutaj, że jest to problem z zegarami a właściwie zimnymi lutami, również może wystąpić przy słabym akumulatorze.
Słaby aku raczej wykluczam, został wymieniony w grudniu 2016, wiec ma dwa lata - samochód pali "od strzała" - napiecie na aku wynosi 12.2V a pod czas jazdy w przedziale 13.75-14.4V przy około 10st C
Teraz wożę ze sobą laptopa żeby złapać błędy które sypie i jest tego sporo, aż nie możliwe żeby wszystko na raz się psuło i wracało do normy po paru chwilach. Lista błędów wrzucam w załącznik bo jest trochę długa. Czasami nawet tracę połączenie z samochodem i nie jestem w stanie odczytać błędów, mam kabel z Viaken/Vscan na chipie STN1170 polecany tutaj na forum.
I teraz pytania:
Czy moja diagnoza jest słuszna ?
Jeśli tak, to czy ma ktoś może instrukcje(obrazki, film) cokolwiek jak rozebrać tę zegary ? Znalazłem sporo filmików na YT ale one są w większości dla starszego rodzaju.
Gdzie najczęściej występują zimne luty w tych zegarach? Gdzie szukać ?
Lece do Polski za tydzień(okolice Wrocka) może wziąć zegary ze sobą, jaki może być koszt takiej usługi ? Samo wyjecie/odpięcie zegarów nie rozkoduje mi immo ?
A może szukać i lutować sememu ? O ile ktoś życzliwy powie mi jak to rozebrać i złożyć z powrotem.
Z góry dzięki za jakąkolwiek pomoc !