Temat: [S-MAX 2006-2015] Jakie felgi i opony
View Single Post
Stary 16-04-2018, 14:48   #711
elbarto
ford::average

Imię: Bartek
Model: S-MAX
Silnik: 1.8 TDCI
Rocznik: 2006
Domyślnie jakie opony - sezonowe, całoroczne? praktyczne doświadczenia poszukiwane.

cześć,
przeszukałem forum ale nie widzę aktualnych informacji a w odniesieniu do auta typu s-max tym bardziej.
opony + s-max - a w zasadzie każde większe/cięższe auto.
założenia::
- skończyły mi się w zasadzie letnie, kończą mi się zimowe.
- zimę mam na stalowych 16, lato alu 17.
- jazda: głównie miasto, lub okolice [śląsk] raz w miesiącu przelot typu gliwice - warszawa, jakieś wyjazdy wakacyjnoferyjne. silnik 1.8 więc prędkości autostradowe, bez przekraczania.

dawno temu jeden z forumowiczów zachwalał mi całoroczne na galaxy. no i tak mnie kusi taki zakup. 225/50 r17. np:
Vector 4Seasons Gen-2 - Goodyear
crossclimate - michelin
nokian?

może ktoś ma, jeździł, coś doradzi?
zdaję sobię sprawę że nie będą tak dobre, jak opony premium sezonowe.

zimą w mieście śniegu niema wiele, ale czasem chwilowo co po sypie. zdaża się też jakiś wypad zimowy w okoliczne górki.

latem upały się zdarzają jak sami wiecie.
czasem człowiek wypada na chwile w jakieś niskie góry, lub jedzie np na wakacje do włoch. :-)

co sądzicie?
finansowo: komplet takich opon jak potrzebuję mogę mieć w dość dobrej cenie około 2200 zł.

gdybym kupował sezonowe, to pewnie coś z tych w dobrej cenieGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. tzn
Barum Bravuris 3HM 225/50R17 98 V XL FR wychodzą najtaniej,
albo nieco wyżej [chyba lepsze?]
Uniroyal Rainsport 3 225/50R17 98 Y XL, FR... pomiędzy mamy jakieś klebery np.
cenowo załóżmy komplet letnich 1600 zł.

zimowe 215/60 r16 podobnie, tzn bez 400 zł / szt nic pewnie nie warto brać.

do małego auta kogoś z rodziny typu punto wsadziłem całoroczne Vector 4Seasons i sprawdzają się rewelacyjnie,
ale to maleńkie auto, o niewielkiej wadze i jescze mniejszej mocy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

pomożecie?
elbarto jest offline   Odpowiedź z Cytatem