View Single Post
Stary 16-04-2018, 22:16   #1
Alvaro88
ford::amateur

Imię: Dawid
Model: Mondeo Mk4
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2007
Unhappy czujnik pasów kierowcy, czujnik zamkniecia drzwi kierowcy

Witam, mam problem z moim Mondeo mk4 rok 2007 2.0 tdci sedan. Mianowicie problem dotyczy czujnika pasów bezpieczeństwa oraz czujnika zamknięcia drzwi kierowcy. Co jakiś czas w losowo wybranym momencie, podczas jazdy, odzywa się czujnik zapięcia pasów kierowcy, pomimo że pas jest zapięty. Dodam że nie ma to znaczenia czy pas jest szarpany z większą czy z mniejszą siła, czy spoczywa spokojnie niemal bez ruchu. Brzęczyk ustępuje po dociśnięciu klamry, lub lekkim nawet poruszeniu zapięcia lub po lekkim naciśnięciu guzika zwalniającego klamrę pasa (dodam że problem ten nasila się w cieplejsze dni ale nie ustępuje w dni pozostałe). Drugi problem to zamek drzwi kierowcy. Co jakiś czas szczególnie przy wyższych temperaturach czujnik zamknięcia drzwi kierowcy wariuje, to znaczy czujnik nie odnotowuje zamknięcia drzwi, pomimo że te są zamknięte. Zdarza się że podczas jazdy gdzie wszystko jest ok, nagle włącza się brzęczyk z ostrzeżeniem o otwartych drzwiach. Sytuacja jest o tyle problematyczna, że w cieplejsze dni mój mondziak nie da się zamknąć, ani z pilota ani kluczykiem. Może na koniec dodam, sytuację z ostatnich dni. Mianowicie przestała działać żarówka kierunkowskazu w lampie przedniej lewej (strona kierowcy). Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt że zanim zdążyłem ją wymienić (minęła niecała doba) żarówka zaczęła znowu działać. Wszystkie te problemy występują po stronie kierowcy. Czy jest to przypadek ? Miał może ktoś takie objawy ? Mechanicy rozkładają ręce bo komputer nie pokazuje żadnych błędów.
Alvaro88 jest offline   Odpowiedź z Cytatem