Temat: [Mondeo 2007-2014] jaki rozmiar opon lub kół ?
View Single Post
Stary 18-04-2018, 00:47   #3399
ethernal
ford::professional

Imię: Hans Joerg von Wafell
Model: Mondeo Mk4
Silnik: 2.5t
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Rozmiar i opony co polecacie?

czas zacząć lekcję nr 2 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Cytat:
Napisał THE REEM Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
215 radzą sobie dobrze na suchym a na mokrym to i 235 pewno mieli w miejscu. Obciążenia 650 kg na sztukę to tez mało nie jest nawet uwzględniając przeciążenia podczas np hamowania.
Powierzchnia styku z jezdnią opony o szerokości 235 jest znacząco większa od opony o szer. 215, dlatego te szersze mają większą przyczepność. Jeśli chodzi o indeksy to dla Mondeo mk4 minimalne wynoszą:
- indeks prędkości - V (240 km/h), mogą być stosowane również wyższe (W, Y, ZR);
- indeks nośności - 93 - analogicznie mogą być stosowane wyższe (nie ma znaczenia szerokość)

Cytat:
Napisał THE REEM Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie wiem jakie znaczenie ma wielkisc kol np na zakretach ale pewnie tez nie wielkie jesli w ogole.
Błąd! Szerokość opony ma duże znaczenie przy dynamiczny pokonywaniu zakrętów. Na początku również miałem oponę 215/55 R16. Teraz na lato mam 235/40 R18, a na zimę 235/45 R17 i w porównaniu z 215 to jest przepaść na korzyść opon 235 jeśli chodzi trzymanie w zakrętach i stabilność jazdy na prostej.

Cytat:
Do tego na takich szerokich gumach rzuca lewo prswo na koleinach.
Po pierwsze, dróg z koleinami jest coraz mniej, po drugie nawet jeśli się trafią to nie jest aż tak źle jak Ci się wydaje. Jedynie odczuwa się lekki dyskomfort i to nie każdych kolein to dotyczy.

Cytat:
PS czy odnoszę dobre wrażenie ze trochę Was irytuje? Jeśli tak to przepraszam ale wole pytać osoby które bezpośrednio wiedzą o czym rozmawiamy
Mnie nie irytujesz... jeszcze Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Reasumując, przy takiej mocy silnika, zalecałbym posiadanie 2 kompletów opon (zima i lato) o szer. 235, ale jeśli jeździsz raczej spokojnie to możesz zostać przy 215/55 R16.

Ostatnio edytowane przez ethernal ; 18-04-2018 o 00:50
ethernal jest offline   Odpowiedź z Cytatem