Temat: [Mondeo 2007-2014] jaki rozmiar opon lub kół ?
View Single Post
Stary 19-04-2018, 10:45   #3409
pitz
ford::beginner

Imię: Piotr
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.2 TDCi
Rocznik: 2013
Domyślnie Odp: Rozmiar i opony co polecacie?

Cytat:
Napisał THE REEM Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Co prawda nadal mam wątpliwości czy warto dawać tak duże koła. 215 radzą sobie dobrze na suchym a na mokrym to i 235 pewno mieli w miejscu.
Nie wiem jakie znaczenie ma wielkisc kol np na zakretach ale pewnie tez nie wielkie jesli w ogole. Do tego na takich szerokich gumach rzuca lewo prswo na koleinach.I to nie jest tak ze chce przyoszczedzic ile się da tylko nie rozumiem potrzeby dawania tak dużych kół.
To spróbuję Ci odpowiedzieć po roku doświadczenia z 2.2, tylko mój jest poliftowy i ma 200 KM i 420 Nm, czyli jeszcze więcej.
Kupiłem go z kołami 215/50R17 i po jednym letnim sezonie zdecydowałem się kupić 18 calowe felgi, żeby założyć szersze opony, bo te 215 po prostu znikały w oczach (w polifcie homologwoane są 215/50R17 i 235/45R18, choć to o ponad 2% większy obwód). Trochę w tym pewnie zasługi moich przyzwyczajeń z Subaru, gdzie napęd 4x4 pozwalał na bezkarne wciskanie gazu do podłogi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Po założeniu letnich 235-tek prowadzenie jest diametralnie lepsze. Można przekazać zdecydowanie więcej mocy na koła, a prowadzenie w zakrętach jest nieporównywalne.
W związku z tym 17-tki zostają na zimę (opony były nowe jak kupiłem samochód) a na lato i tak musiałem zmienić, więc poszła szersza guma na 18.
Generalnie dla szerokości 235 optymalna jest szerokość felgi 8, da się założyć na pół cala większą i mniejszą.

Ostatnio edytowane przez pitz ; 19-04-2018 o 10:57
pitz jest offline   Odpowiedź z Cytatem