View Single Post
Stary 23-04-2018, 02:47   #188
Parch
ford::expert

Imię: Rafał
Model: S-MAX
Silnik: 2.0 Duratec HE
Rocznik: 2010
Domyślnie Odp: Podwójne ryglowanie - kto ma a kto nie i dlaczego

Wczoraj podjąłem próbę doposażenia mojego samochodu w funkcję DEAD LOCK.

Na początek stan wyjściowy - fabrycznie zamontowano w moim aucie (S-Max mk1 po FL) zamki "kluczykowe" (nie mam keyless entry, nie mam keyless start), które nie realizują funkcji podwójnego ryglowania, posiadają za to funkcję elektrycznej blokady tylnych drzwi (CHILD PROOF SAFETY LOCK). Funkcja ta działa następująco - po naciśnięciu na panelu sterowania w drzwiach kierowcy przycisku z piktogramem przekreślonych drzwi blokowane jest zarówno otwarcie drzwi, jak i okien.

Cel - dołożyć funkcję DEAD LOCK, ale w taki sposób, żeby funkcja CHILD PROOF SAFETY LOCK została zachowana.

Przewertowałem więc katalogi i znalazłem (a przynajmniej tak mi się wydawało) odpowiednie zamki dla siebie. Wyszło mi, że powinienem nabyć zamki o nr FINIS:
1. Lewy przód - 1791415
2. Prawy przód - 1791407
3. Lewy tył - 1791423
4. Prawy tył - 1791409

Poszperałem w necie i znalazłem na portalach aukcyjnych pasujące zamki z 10. pinowymi siłownikami, ale z przedliftowymi numerami. Ponieważ koledzy z FCP wielokrotnie powtarzali, że ważne żeby miały 10. pinów i że różnicy nie będzie, to nabyłem za niewielkie pieniądze komplet zamków, pochodzących z jednego auta z roku 2008.

No i jak już dojrzałem do działania, to się zabrałem za wymianę - na początek postanowiłem zacząć od tylnych zamków.

Po demontażu pierwszego zamka - prawego, okazało się, że fabrycznie w moim aucie zamontowany siłownik jest już 10. pinowy. Ucieszyłem się nawet i pomyślałem, że chociaż raz mnie FORD pozytywnie zaskoczył i już mi z tyłu zamontowano zamki z DEAD LOCKIEM, tylko nie zostały aktywowane. Moja radość skończyła się, gdy tylko rozebrałem siłownik zamka - a rozebrałem tylko dlatego, że zdeklarowałem się, że zrobię zdjęcia i wrzucę na forum.
Okazało się, że siłownik - chociaż 10. pinowy - wcale nie jest z DEAD LOCKIEM. Tzn. w miejscu gdzie powinien być drugi silniczek (i cięgno) dla podwójnego ryglowania, go nie ma. Nie oznacza to jednak, bynajmniej, że nie ma drugiego silniczka, otóż jest, ale w innym miejscu i realizuje funkcję CHILD PROOF SAFETY LOCK.

Najlepiej będzie jak pokażę teraz zdjęcia porównujące dwa siłowniki 10. pinowe - pierwszy przedliftowy z funkcją DL, drugi poliftowy z funkcją CPSL. Na fotkach, gdzie są oba razem z lewej strony jest zamek z DL, z prawej strony jest zamek z CPSL:
IMG_0963.jpg
IMG_0965.jpg
IMG_0966.jpg
IMG_0968.jpg
Chwilowo wymianę odpuściłem, ale w czasie "majówki" zrobię drugie podejście, gdyż uważam, że z tych dwóch siłowników jestem w stanie zrobić mix, tj. z siłownika przedliftowego przełożyć do poliftowego silniczek i cięgna do realizacji DL. Niestety w drugą stronę się nie da ze względu na microswitche, które są niestety nierozbieralne.

Wnioski robocze:
1. Twierdzenie, że każdy 10. pinowy siłownik realizuje funkcję DL jest prawdziwe tylko w przypadku siłowników przedliftowych. W siłownikach poliftowych niestety już nie. Jak zacząłem grzebać w necie, to wyszło mi wręcz, że wszystkie tylne zamki w poliftach mają 10. pinowe siłowniki.
2. Funkcja CPSL jest realizowana przez siłownik, ale w jej realizacji na pewno biorą też udział tylne moduły drzwiowe, a wiązka tylnych drzwi w poliftach posiada dodatkowe 2 przewody (łącznie 7) w porównaniu do przedliftów, gdzie we wiązce jest 5 przewodów:
IMG_0962.jpg
Sam mechanizm zamka jest taki sam dla przedlifta i polifta. Tyle że jeśli jest funkcja CPSL z mechanizmu zdemontowano pokrętło do mechanicznego włączania blokady kluczykiem - czyli nie ma tego białego kółeczka z wycięciem na kluczyk
3. Tylne siłowniki poliftowe, które fabrycznie zamontowano w moim aucie są przygotowane do dołożenia osprzętu (silniczek + cięgna) dla DL. Posiadają one piny do wpięcia silniczka.

Na razie tyle w temacie. Jak zrobię następny krok, to zdam relację.

Ostatnio edytowane przez Parch ; 23-04-2018 o 08:40
Parch jest offline   Odpowiedź z Cytatem