Odp: Kontrolka oleju miga przy hamowaniu
W takim razie spróbuje się do nich odezwać i uzyskać takie info. Co do samego silnika to powiem tak - wszystko jest możliwe z racji tego, że był on w zeszłym roku wymieniany na silnik niewiadomego pochodzenia (tzn. z dużego szrotu, ale jednak). Generalnie przez pierwsze kilka tys. km. nie było z nim takich problemów, jedynie co to olej mi uciekał w większych ilościach i chciałem temu zapobiec - stąd wymiana oringów chłodnicy oleju, a następnie właśnie uszczelka pod samą pompą oleju. Wycieki ustały, natomiast zaczęła migać kontrolka.
Problem z panewkami nie brzmi zbyt dobrze, tylko czy gdyby to było to, to nie byłoby tego widać od razu tzn. od razu miałbym problem z kontrolką? Wtedy mógłbym nawet zwrócić silnik (miał kilkumiesięczną gwarancję od nich), a tak jak piszę - problem zaczął się właśnie po wymianie gum. Może mechanik coś źle poskręcał albo jakiś syf się dostał do pompy/chłodnicy oleju? Bo też nie wiem czy jest sens teraz jechać do innego warsztatu na sprawdzenie tego/ponowne rozebranie - tym bardziej, że musiałbym zapewne znowu nowe gumy zakładać (tj. kupować) jak mniemam. Sam dostęp do niej z tego co pamiętam nie jest jakiś bardzo trudny. Mechanik dość szybko i sprawnie zdemontował całą pompę (demontaż + ponowny montaż z wymianą uszczelki zajęły mu gdzieś z godzinę, oringi na chłodnicy oleju nawet szybciej zrobił).
Co do samego oleju to używam 10W40 cały czas tj. już jakieś 4 lata (poprzedni silnik również nim zalewałem, tylko tam faktycznie nigdy z motorem nie miałem problemów, nawet oleju nie musiałem dolewać pomiędzy wymianami, a miał ponad 300 tys. km nalatane).
|