Temat: [Mondeo 1996-2000] Kontrolka oleju miga przy hamowaniu
View Single Post
Stary 27-04-2018, 15:13   #17
Howerdel
ford::average

Model: Mondeo
Silnik: 1.8 TD
Rocznik: 98
Domyślnie Odp: Kontrolka oleju miga przy hamowaniu

Wymieniałem, bo musiałem. Stary uległa awarii w trakcie jazdy i nie dało się go już naprawić (pęknięcia w bloku i głowicy), a że dobrze mi się Mondeuszem jeździ (no i też trochę w niego inwestowałem) nie chciałem się go pozbywać (na złom). Teraz (z perspektywy czasu) jak widzę ile jeszcze tematów po drodze wyskoczyło (czyt. dodatkowe koszta) to nie wiem czy bym się drugi raz tego podjął. Sporo kasy na to wszystko poszło, a ciągle coś jest nie tak, więc muszę dopiąć temat do końca, dlatego mam nadzieję, że to nie panewki tylko coś innego. Najgorsze jest to, że ok. 3 miesięcy walczyłem z tym tematem w warsztacie, który go remontował i jak widzisz nic, a po ostatniej wizycie w kolejnym powiedzieli aby masę sprawdzić i tyle.

Natomiast co do tego oleju to ja zaraz po wymianie silnika zalałem go 10w40 i zrobiłem "płukankę" (ok. 1000 km na rozruch), potem zlałem to i wraz z nowym filtrem ponownie zalałem 10w40 (właśnie szykuje mi się kolejna wymiana) i było dobrze (nie świeciła się kontrolka). Problem z nią pojawił się dopiero po ok. 4-5 tys przejechanych kilometrów, kiedy to chciałem jedynie usunąć wycieki (wymiana oringów chłodnicy oleju + uszczelka pod pompą), dlatego odnoszę wrażenie, że coś wtedy musiało pójść nie tak...
Howerdel jest offline   Odpowiedź z Cytatem