View Single Post
Stary 29-04-2018, 15:54   #1
TOMMEK9
ford::amateur

Imię: Tomek
Model: Mondeo Mk3
Silnik: Duratec 2.0 146km
Rocznik: 2007
Domyślnie po długim kręceniu jednak odpala 2.0 benzyna - film

Mam problem z odpalaniem mondeo mk3 automat 2.0 benzyna z 2007 roku (sama końcówka seri). Na filmie w momentach kiedy po długim kręceniu jednak odpalił było to zazwyczaj skutkiem delikatnego wciśnięcia pedału gazu.

Dołączam film, na którym nagrałem dokładnie o co chodzi:
https://www.youtube.com/watch?v=eGwnghdzz3c

Od razu napiszę - przyczyną nie jest rezerwa paliwa (tankuję regularnie benzynę do pełna, problem występuje bez względu na ilość paliwa)

Problem występuje na ciepłym, jak i na całkowicie zimnym silniku. Czasami odpali "na dotyk", ale zazwyczaj jest problem. Rozrusznik słychać, że kręci bardzo żwawo, ale silnik nie chce zapalić, czasem po kłopotliwym zapaleniu obroty falują 500-1200 obrotów, dopóki nie przygazuję.

Wymienione: cewka, przewody zapłonowe, świece, filtry, olej
Wyczyszczony czujnik położenia wału i wałka rozrządu, wszystkie wtyczki i gniazda (czujników, wtryskow itp) zostały wyczyszczone mechanicznie i sprayem "Kontakt" (do czyszczenia styków).

Mondek stał u mechanika dwa tygodnie, wyeliminował w 100% instalacje lpg (podmienił czasowo wszystkie elementy, które mogą przedostawac gaz do kolektora, bez skutku). Obecnie lpg jest całkowicie wyłączone, jeżdżę na benzynie z polecenia mechanika (wgrał nowe mapy benzyny) - jednak to nie pomaga, żadnych błędów w komputerze. Czekam na kolejną wizytę, wtedy mechanik chce podmienić pompę paliwa. Samochód kiedy już odpali jeździ bez zarzutu, żadnych problemów.

Bardzo proszę o pomoc, wszystkie tematy w internecie na ten temat znacznie różnią się od mojego przypadku.
TOMMEK9 jest offline   Odpowiedź z Cytatem