View Single Post
Stary 29-04-2018, 18:37   #13
matysldn
ford::beginner

Imię: Mateusz
Model: Focus MKIII
Silnik: 1.6 TDCI 115km
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Awaria układu silnika/zmniejszone przyśpieszenie - sypie błedami

Rozebrałem zegary i znalazłem potencjalne zimne luty. Znalazłem po dwa na skrajnych lutach wtyczki.
Tak jakby maszyna źle lutowała ich początek i koniec, ewidentnie widać to gołym okiem. Mało spoiwa tam było. Ewentualnie mogło się wykruszyć bo to bezołowiowe.

Nie lutowałem wszystkich, tylko 6 które były podejrzane, zapodziałem gdzieś sobie odsysarkę do cyny i bałem się ze zlepią mi się jakieś piny razem.
Po zamontowaniu zegarów usunąłem wszystkie błędy i przejechałem ok 10km po osiedlowych drogach.
Na chwilę obecną nic się nie dzieje, zazwyczaj problem potrafił wyskoczyć już po 2-3km.

Załączam kilka zdjęć gdzie widać zimne luty oraz jak sobie oznaczyłem wskazówki na zegarach, tak aby pokazywały prawidłowe wartości po złożeniu z powrotem.

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Tych dziwnych kabli nie ruszałem, upewniłem się tylko czy łączenia są dobre i zaizolowałem je od nowa.
Pojeżdżę parę dni i wszystko się okażę. Napiszę posta czy wszystko działa.

Dorzucam jeszcze filmiki z YT którymi się wspomagałem przy rozbieraniu zegarów, język rosyjski ale dobrze widać wszystko:

Filmik 1
Filmik 2

Pozdro i Dzięki wielkie !
matysldn jest offline   Odpowiedź z Cytatem