Temat: [C-MAX 2003-2007] Buczenie, syczenie, nierówne obroty...
View Single Post
Stary 05-05-2018, 08:41   #4
jaczylibodzio
ford::amateur

Model: C-max
Silnik: 1.8 16V
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: Buczenie, syczenie, nierówne obroty...

Dzięki za odpowiedzi. Trochę przeraziła mnie opcja zrzucania kolektora, a z zewnątrz niewiele widać, ale "z wierzchu" jest ok. Zacznę od mniej inwazyjnych spraw, szczególnie że właśnie mam zdaje się przekręcone niektóre śruby we filtrze. Rozbiorę całość i spróbuję zbadać co i jak. Po grzebaniu napiszę czy coś się poprawiło.

EDIT:
Wyczyszczenie przepustnicy poprawiło problemy z ruszaniem i ustabilizowało nieco obroty. Węże były dobrze założone, natomiast puszka filtra otrzymała nowe śruby wraz z nakrętkami od spodu. Uszczelniona, ale nie zmieniło to niemal nic... Nadal przy delikatnym a stanowczym dodaniu gazu słychać ten paskudny dźwięk, jak by lewego powietrza. No i oczywiście głośniej podczas jazdy... Pozostaje ściągnąć kolektor, sprawdzić odpowietrzenie i ewentualnie klapki we wlocie.

EDIT 2:
Niestety, wczoraj zrobiłem sobie dłuższą wycieczkę i po za tym że obroty nieco się ustabilizowały to nadal jest problem z ruszaniem. Mimo wszystko, przegrzebałem cały internet w poszukiwaniu efektu z filmiku powyżej, niestety nigdzie nie ma odpowiedzi. Jak dla mnie wychodzą dwie rzeczy - albo źle poskładany kolektor po remoncie i po jakimś czasie uszczelka się wygniotła i zasysa sobie lewe powietrze, albo (i tutaj potrzebuję od Was potwierdzenia, bo widzę że w kolektorze jest chyba wejście na niego?) ryzyko że przewód odpowietrzający skrzynię korbową zsunął się lub jest faktycznie przerwany i tamtędy przy dodaniu gazu ciągnie lewe powietrze. Ostateczność - pęknięty kolektor... No nic, ja na weekendzie czasu mam mało, w tygodniu w ogóle, więc pozostaje oddanie auta do mechanika.

Ostatnio edytowane przez jaczylibodzio ; 06-05-2018 o 13:05
jaczylibodzio jest offline   Odpowiedź z Cytatem