Auto dostaje wibracji w okresie letnim
Witam,
Temat dotyczy Focusa MK3 1.6 TDCI 115 KM rok 2011.
Auto zakupiłem w lipcu 2017. W czasie użytkowania zaobserwowałem pewne sprawy, które zaczynają mnie irytować.
1. Po odpaleniu silnika (silnik zimny) w gorące dni dostaje wibracji, trzęsie budą przez ok 10-15 sekund, później pracuje zdecydowanie lepiej. W momencie kiedy dodaje gazu (bez włączonego biegu) obroty zwiększają się, ale wyglada to tak jakby się dlawil, nie ma takiej płynności. Podczas ruszania potrafi go szarpnąć.
Po przejechaniu ok 2 km wszystko jest ok.
2. W momencie kiedy jadę z góry i hamuje silnikiem w przedziale 1900-1500 obr/min czuć delikatne wibracje (podobne odczucie jak jazda po delikatnych nierownosciach), tak jakby silnik minimalnie nierówno pracował. Dodając lekko gazu, dosłownie dotykając pedał gazu problem znika.
3. Przykładowo, jadę ze stała prędkością 60km/h na 3 biegu, dodaje mocno gazu nie zmieniając przy tym biegu na wyższy, w chwili gdy puszczę pedal gazu słychać gdzieś w silniku tykanie.
Dodam jeszcze tylko tyle, że podczas użytkowania auta w okresie zimowym żadne z powyższych dolegliwości nie występuje.
Jakieś pomysły co to może być?
|