View Single Post
Stary 05-05-2018, 22:39   #1
Oskar7771
ford::beginner

Imię: Daniel
Model: Mondeo
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2005
Domyślnie Sprężynka tylko na ciepłym silniku P179A P1608

Witam
Wiem, że temat sprężynki został już przerobiony wielokrotnie, ale niestety mój przypadek jest unikatowy. Nie znalazłem odpowiedzi na żadnym forum polskim lub angielskim.
Na początku sprężynka pojawiała się różnie tzn czasami podczas jazdy, czasami po zapaleniu samochodu. Próba przelewowa wtryskiwaczy zrobiona: dwa w super stanie, jeden taki średni, jeden koszmar. Koszmarny został wymieniony na trochę lepszy niż średni. Błędy ze sterownika to P179A oraz P1608. W sterowniku turbiny jedno połączenie zasilania poprawiłem. I teraz dochodzę do punktu w którym już nie wiem co dalej sprawdzić. Samochód po odpaleniu rano jeździ całkowicie normalnie, sprężynka się nie zapala, rewelacyjnie przyśpiesza itd.
Pierwszy przypadek:
Jeżeli na zewnątrz nie ma ciepło to po wyłączeniu silnika odpala normalnie, natomiast, jeżeli chce sie odpalić po kilku minutach przerwy np po zatankowaniu, to po odpaleniu pojawia się sprężynka, tryb awaryjny i trzeba kilka razy wyłączać załączać, żeby się nie zapaliła. Wtedy znowu normalnie jeździ.
Przypadek drugi:
Jeżeli jest bardzo gorąco to samochód pierwszy raz odpala i jeździ calkowicie normalnie.
Po wyłączeniu i odpaleniu: sprężynka i tryb awaryjny już praktycznie cały czas. Bardzo trudno jest odpalić go, żeby nie zapaliła się sprężynka.
Błędy nadal P179A oraz P1608.
POMOCY!!!
Oskar7771 jest offline   Odpowiedź z Cytatem