Hej Koledzy!
Zwracam się do Was o pomoc, ponieważ mnie skończyły się już pomysły na temat powodu przypadłości mojego Focusa.
Kilka miesięcy temu wymieniałem hamulce(komplety tarcze + klocki przód i tył), niedługo po zmianie kół na letnie, podczas parkowania usłyszałem piszczenie prawego tylnego koła. Wygląda to tak, że cofając z niską prędkością po naciśnięciu hamulca prawe tylne koło wydajne z siebie dość donośny dźwięk(film
TUTAJ). Występuje to po "rozgrzaniu" hamulców, a więc po przebyciu pewnej odległości samochodem, podczas jazdy do przodu z niewielkimi prędkościami problem nie występuje, albo występuje z baaardzo cichym dźwiękiem.
Czego próbowałem?
Zdemontowałem zacisk hamulcowy, posmarowałem specjalnym smarem jarzmo tam, gdzie poruszają się klocki, wyczyściłem prowadniczki, po których pływa zacisk, zdejmowałem nawet tarczę i czyściłem piastę, wszystko bardzo skrupulatnie składając w całość i.. nic to nie dało. Pomimo, że dźwięk dochodzi wyraźnie z prawego tylnego koła, to samo zrobiłem z lewym tylnym kołem - profilaktycznie.
Generalnie sam fakt, że problem występuje po wciśnięciu hamulca jednoznacznie sugeruje mi właśnie hamulce, ale demontowałem zaciski i jarzmo bardzo ostrożnie obserwując czy nie ma gdzieś śladów otarć, gdzie nie powinno ich być i takowych nie znalazłem.
Macie może pomysł co może powodować ten dźwięk? Spotkaliście się już z czymś takim? Cholernie irytująca jest ta przypadłość..
Za każdą pomoc serdecznie dziękuję!