Cytat:
Normalnie, jakbym siebie czytał Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
Chyba cierpimy na tę samą chorobę pod nazwą "mój Focus ma jeździć idealnie"
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Cytat:
|
Od niemal 2 lat mam podobne objawy - prawy tył najbardziej słyszalny. Z tym, że u mnie piski pojawiały (i znów pojawiają) się podczas wolnej jazdy chwilę po lekkim hamowaniu a podczas hamowania była cisza. Dlatego pierwsze testy dotyczyły sprawdzenia działania zacisków, tłoczków, czy wszystko pracuje prawidłowo i odbija bez opóźnień.
Za pierwszym razem pomogło ręczne szlifowanie żałosnych, oryginalnych klocków Motorcrafta, które są niemal plastyczne i dziwnie się ścierają. W samych zaciskach, piastach nie było problemu.
Po niemal roku problem powoli zaczął wracać a ponowne czyszczenie niewiele pomogło, choć teraz pisk jest 5x głośniejszy (pewnie znów klocki muszą się dotrzeć po potraktowaniu pilnikiem), ale tylko podczas lekkiego hamowania. Po puszczeniu hamulca prawie się nie zdarza, ale te klocki to nieporozumienie. Nie są zużyte nawet w połowie, ale chyba niedługo je wymienię na coś porządnego, bo już mechanicy oglądali hamulce na wszystkie strony i wszystko działa, jak należy, jedyne zastrzeżenia mieli właśnie do klocków Motorcrafta i ich "plastyczności" oraz gromadzenia się pyłu w taki sposób, że powstaje to ocieranie.
Polecam jeszcze sprawdzić linkę ręcznego - u mnie po dłuższym nieużywaniu zdarzało się, że chwilę po zwolnieniu ręcznego jeszcze klocki lekko ocierały.
Nie wiem, jakie masz klocki, ale jeżeli to Motorcraft, to może warto zacząć od ich wymiany, bo u mnie to też już w zasadzie jedyne, co zostało do zrobienia.
|
No i tutaj mamy pierwszy wspólny element. Moja hamulce to klocki i tarcze Ford OEM(Motorcraft) i na sam koniec tej batalii, a w dniu wczorajszym spędziłem przy samochodzie cały dzień też zacząłem zastanawiać się czy to nie po prostu przypadłość tego "zestawu". Twoja odpowiedź bardzo mi pomogła, bo prawdopodobnie najpierw spróbuję spiłować klocki pilnikiem, a jeżeli to nic nie da to.. trzeba będzie zakupić zestaw klocków na tył.
Cytat:
|
Na moje oko to po prostu przejarałeś klocki i stąd ta przypadłość ja u siebie tak samo zrobiłem i mimo że rok temu założone to trzeba będzie je najpewniej wymienić żeby wyeliminować ten wkurzający pisk... bo samo splanowanie klocka nie wiem czy coś da a jak da to na pewno nie na długo bo klocek po przeszkleniu traci swoje właściwości więc moja rada to wymiana na nowe...
|
Również dziękuję za odpowiedź kolego! Dziwi mnie jednak tylko fakt, że przez pierwsze miesiące po wymianie, kiedy hamulce traktowałem delikatnie, a później już hamowałem normalnie problem nie występował. Oczywiście to nie pierwszy samochód i nie pierwsze nowe hamulce, dlatego tym bardziej coś mi się nie podoba jeśli chodzi o te części Motorcrafta..
No nic, w najbliższym czasie spiłuję trochę klocków i zobaczymy jak się sytuacja będzie miała, klocki praktycznie w ogóle nie są zużyte, dlatego chcę nieco odłożyć ich wymianę, ale jeśli będę szukał nowych klocków, jest jakaś firma, którą polecacie?
Pozdrawiam,
Łukasz.