Odp: nagle przestał odpalać.
Nikt nie ruszał rozrzadu. Zagladam tam pierwszy raz
Przestawiłem rozrzad na wiertełka 6 w kolach pompy i wałkòw rozrządu a z tyłu w miejsce czujnika bodajże połozenia wału sruba 14 weszła głęboko w tym miejscu. Na youtubie widziałem filmik jak był ustawiony wał przy założeniu rozrzadu. Sugerując sie przybliżonym położeniu śruby pod kołem pasowym wału śruba w tym miejscu tylko dobrze mi weszła wiec jest ok. Teraz pasuje i w punktach blokady wału, wałkow i pompy oraz ppkrywa się na znakach na łańcuchu.
Były 2 dziwne momenty kiedy mi zgasł podczas jazdy. Kluczykiem krecąc nie chciał zaskoczyc wiec wrzucałem 3 i korzystając z pędu auta odpalałem go. To byly tylko 2 przypadki w ciagu 3 miesiecy. Tak to rano i po postoju ciepły zawsze wzorcowo palił.
Przyznaje odpalałem sam samostartem na krótko zwierajac piny na rozruszniku i pryskając samostartem 2 ręką. Akrobacja wyższego szczebla ale nie miał mi kto pomóc. I były momenty ze strzelił w kolektor ssący więc moze wtedy mògł sie przestawić.
W każdym bądz razie na samostarcie silnik pracował po awarii.
To moj pierwszy diesel mam pytanie. Zakładając że silnik długo stał był troche krecony rozrusznikiem i zakładając ze pompa leje paliwo moze byc sytuacja ze tryskane paliwo wymyło olej z pomiedzy pierscieni i jest spadek kompresji poniżej granicy samoczynnej detonacji mieszanki paliwowo-powietrznej?
Słyszałem że po wymianie pierscieni jak sie nie posmaruje olejem gładzi cylindròw też jest problem z odpaleniem silnika.
Ostatnio edytowane przez KierowcaBombowca ; 07-05-2018 o 20:30
|