View Single Post
Stary 08-05-2018, 14:17   #72
edmun
ford::expert

Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Jaki interfejs diagnostyczny OBD?

Do odczytu wystarczy teoretycznie cokolwiek.
Do zapisu, już niekoniecznie, bo nie chcesz mieć błędów transmisji jak zapisujesz coś do auta.

Do odczytu i zapisu wystarcza coś takiego:

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Do zapisu nie bawiłbym się w Bluetooth/Wifi.
I tak idziesz z laptopem żeby coś grzebać i tak, więc zalety że masz "bluetooth/wifi" i nie idzie po kablu, to najwyżej dla szpanu.
Po prostu uważam, że zapisywanie czegokolwiek przez BT/WiFi mimo że przecież są i cheksumy jak i bajty potwierdzające transmisje, to jednak zbyt duże ryzyko żeby niechcący uwalić auto warte 50-80 tyś złotych czy też i więcej, kiedy przez USB minimalizujesz dodatkowe punkty ryzyka.

Jeśli chcesz tylko odczytywać, to wystarcza nawet takie coś:
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Sam mam. I wystarcza.
Jeździ zawsze w aucie, bo jak jakiś błąd czy coś, to nie szukam kabli/laptopa itp itd.
Do tego są aplikacje na telefon, podstawowe kody zczytasz.
Tylko jak mówiłem - nie baw się w "zapisywanie" konfiguracji samochodu czymś takim bo potem będzie płacz i lament że auto nie chcę odpalić/nie rozpoznaje kluczyka/jest check engine i nie chcę jechać.

Ostatnio edytowane przez edmun ; 08-05-2018 o 14:19
edmun jest offline   Odpowiedź z Cytatem