Temat: [S-MAX 2006-2015] wymiana amortyzatorów przód
View Single Post
Stary 09-05-2018, 07:20   #16
kornata_m
ford::beginner

Imię: Michał
Model: Smax/Fusion
Silnik: 2.0tdci/1,4 benzyna
Rocznik: 2011/2006
Domyślnie Odp: wymiana amortyzatorów przód

Cytat:
Napisał planeta58 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie wiem jak Wam się udało bez rozpinania zwrotnicy wyjęcie amortyzatora bo mi nie szło , zakresu ruchu brakowało .
Pod kielich amortyzatora (amortyzator nie odkręcony od góry) na którym siedzi sprężyna podłożyłem lewarek i podnosiłem go. Kolumna się "skracała" a zwrotnice zbijałem młotkiem w dół bo ciasno siedziała. Natomiast włożenie polegało na przykręceniu amortyzatora od góry przy łożysku położeniu dołu rury amortyzatora na zwrotnicy między miejscem docelowym amortyzatora a tarczą hamulcową i energicznym obniżeniu zwrotnicy. Amortyzator nie wskoczy sam w miejsce mocowania całkowicie, ale zaprze się o nie, gumowym młotkiem dobiłem go na swoje miejsce, zwrotnice podlewarowałem tak żeby amortyzator wszedł do końca i dokręciłem śrubą.
P.s. Nie zapomnij przełożyć gumowej poduszki sprężyny na łożysko ja z tego powodu musiałem wszystko rozebrać i złożyć jeszcze raz. Zajęło to 1,5 godziny.

Ostatnio edytowane przez kornata_m ; 09-05-2018 o 07:22
kornata_m jest offline   Odpowiedź z Cytatem