Właśnie jestem po wymianie przedniej szyby z oryginalnej na zamiennik z firmy Shatterprufe, podobno średnia półka jeżeli chodzi o jakość. Firma znajduje się w RPA, powiem tak szyba nie jest zła, nie zaobserwowałem żadnych zniekształceń, ale nie jest takiej samej jakości jak orginał widać to już po brzegach szyby i jej wykończeniu i wyciszenie trochę spadło chociaż zamiennik posiada logo z przekreślonym uchem. Jeżeli chodzi o Fordowską szybę produkowaną przez Saint Gobain z logiem SoundScreen to powiem tak, szyba posiada dodatkową gąbkę akustyczną na dole szyby co na pewno poprawia wyciszenie, na zamienniku żadnej gąbki nie widziałem. Następnym razem jak będę wymieniać szybę to tylko na oryginał, chyba że będę mieć szansę na zakup takiej samej szyby ale tylko i wyłącznie od Saint Gobain tylko bez loga Forda ze znaczkiem SoundScreen. Obleciałem już trochę na różnych forach i większość osób uważa że Saint Gobain to najlepsza firma jeżeli chodzi o szyby samochodowe na obecną chwilę, Pilkington hmm.. nie wiem słyszałem dobre i złe opinie, podobno Pilkington produkowany w UK trzymał fason, część fabryk wylądowała gdzieś w Azji i podobno jakość spadła. Poniżej macie linki o jaką gąbkę akustyczną mi chodzi, na filmiku z fordem mustangiem koleś tłumaczy że oryginalna szyba posiada tą gąbkę, a zamienniki nie. Ale podobno taką gąbkę można kupić i przykleić do zamiennika, tak ja to zrozumiałem z jego wypowiedzi. Morał jakiś..? Hmm.. po odrobieniu lekcji z tematu wymiany szyby, poczytaniu zagranicznych forów i różnych artykułów na ten temat wg mnie co oryginał to oryginał, ewentualnie ta sama szyba od tego samego producenta bez znaczka Forda, tylko że ja takiej możliwości nie miałem bo zasrany Autoglass w UK montuje co mają akurat na magazynie. A jak chcę żeby mi zamontowali oryginalną szybę musiał bym dopłacić 500GBP, a na daną chwilę mam inne wydatki. Tak czy siak wymiana szyby to jest rzecz indywidualna dla każdego, jesteś przy kasie wymieniaj na oryginał, jak nie jesteś to wymieniaj na dobrego zamiennika. Peace
https://www.youtube.com/watch?v=a9sxWxX0XXQ
https://www.youtube.com/watch?v=jjiAhHn5eHs