Ok miśki pora przyszła i na moją Fokobrykę, bo dorwałem gem -J'ke
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Przeczytałem cały wątek, nie wiem, czy coś ominąłem, ale nie znalazłem odpowiedzi
Piny w kostce zielonej zwarte fabrycznie(dziwne, bo miałem gem przedliftowy bez blaszek na przekaźnik)
Bezpieczniki 110 i 113 wyjęte
Przekaźnik i 135 20A wpięty
Brak przełącznika AUTO, mam na 0 ustawione
Światłą zapalają się po przekręceniu kluczyka na zapłon. W tej pozycji faktycznie tylko przód się świeci
Kiedy jednak odpalam samochód, palą się wszystkie(przód słabiej na 0, mocniej na mijania-czyli kabel oporowy działa)
Na bliźniaczym forum znalazłem takie coś od naszego forumowego specjalisty, tedi_k'a:
Cytat:
Jeszcze komentarz o roli bezpieczników F110 i F113 przy wyłączniku świateł bez AUTO.
Generalnie dla prawidłowości działania świateł dziennych bezpieczniki te nie powinny być założone.
Bezpiecznik F110 realizuje zapalenie świateł pozycyjnych przednich, tylnych, oświetlenia tablicy rejestracyjnej i wskaźników wraz ze światłami dziennymi. W świetle obowiązujących obecnie przepisów jest to niedozwolone.
Bezpiecznik F113 jest jeszcze ciekawszy - zapala światła pozycyjne (i wszystkie inne skojarzone) wtedy, gdy jedziemy w przełącznikiem świateł zwykłym (bez pozycji AUTO) w pozycji "P" (parkingowej). Standardowo pozycja "P" ma zasilanie tylko przy wyłączonej stacyjce, bezpiecznik F113 dodaje zasilanie także przy włączonym zapłonie. Najciekawsze jest jak założymy oba bezpieczniki - i F110 i F113 - wtedy w pozycji przełącznika świateł "P" przy wyłączonym zapłonie i wyjętym kluczyku auto będzie się zachowywało tak jakby miało włączony zapłon!!! Za cuda z tym związane nie odpowiadam.
Bezpiecznik F113 pozwala zrealizować dla posiadaczy "ubogiego" włącznika swiateł "fiuczer" polegający na tym, że po jego założeniu w pozycji 0 włącznika świateł będziemy mieli światła dzienne "legalne" a w pozycji "P" światła dzienne "wzbogacone" o pozycyjne.
|
Jednak u mnie to nie działa.
Przełącznik dorwę zapewne za jakiś czas, tak jak i fotochrom/czujnik deszczu, ale tymczasowo chciałbym mieć dzienne z ręcznym przestawianiem.
Czy faktycznie do tego potrzebny jest minimum przełącznik?
Co zrobić, jeśli teraz dorwę sam przełącznik? Coś w GEM zmieniać czy jak?