View Single Post
Stary 19-05-2018, 21:31   #246
Triam
ford::average

Imię: Tomek
Model: Mondeo
Silnik: 2,0
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: Kodeks Drogowy... pytania i odpowiedzi

Witam, dziś z znajomymi w pracy rozmawialiśmy na temat rowerów... z elektrycznym wspomaganiem rowerzysty(?). Myślę, że wiecie o co mi chodzi. Akurat jeden pyta się drugiego, czy silnik elektryczny tylko wspomaga, czy może jechać rowerem wyręczając rowerzystę.
Jeżeli chodzi o kwestie z P.R.D.:

Rower [...] może być wyposażony w uruchamiany naciskiem na pedały pomocniczy napęd elektryczny zasilany prądem o napięciu nie wyższym niż 48 V o znamionowej mocy ciągłej nie większej niż 250W, którego moc wyjściowa zmniejsza się stopniowo i spada do zera po przekroczeniu prędkości 25 km/h.;

Motorower – pojazd dwu- lub trójkołowy zaopatrzony w silnik spalinowy [...] lub w silnik elektryczny o mocy nie większej niż 4 kW, którego konstrukcja ogranicza prędkość jazdy do 45 km/h;

Kiedyś były motorowery z pedałami rowerowymi, pamiętacie takie? Myślę, że takie "rowery" z silnikami spalinowymi- samoróbkami i elektrycznymi, które wyręczają rowerzystę podczas jazdy podchodzą pod definicję motoroweru i nie wiadomo, czy to jeszcze rower czy już motorower.
Moje zdanie, jeżeli kieruje takim pojazdem osoba mająca pow. 18 lat to nie ma problemu, bo urzędowo możemy kierować motorowerem. Ale co ma powiedzieć komunijne dziecko? Z drógiej strony motorower powinien posiadać tablicę rejestracyjną, ubezpieczenie, przeglądy a kierujący ma obowiązek zakładania kasku.
Co wy na to?

Bump: Znalazłem takie cóś:
źródło: https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Rower_elektryczny
cytat:"Kryterium dotyczące mocy wyjściowej, która powinna "zmniejszać się stopniowo i spadać do zera po przekroczeniu prędkości 25 km/h" wprowadza specyficzny wymóg techniczny, który w praktyce nie jest uwzględniany przez producentów ani przez organy egzekwujące przepisy. Silniki w rowerze elektrycznym generują większą moc przy szybszym pedałowaniu, a rowery wyposażone w czujnik momentu obrotowego zwiększają moc w silniku, gdy rowerzysta napotyka większe opory (np. podczas wjazdu na wzniesienie). Opisany fragment nowej definicji stanowi martwe prawo."