View Single Post
Stary 21-05-2018, 18:07   #9
roolez
ford::average

Imię: Greg
Model: Fiesta/Fusion
Silnik: 1300/1400
Rocznik: 2008/2010
Domyślnie Odp: Dolanie oleju do skrzyni biegow i check engine

Sławek, ależ skąd, pompki użyli tylko do wlania nowego oleju (sam mam takąGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.) a stary spuścili odkręcając śrubę M19 na dole skrzyni, kilka cm pod śrubą od kontroli poziomu oleju! To chyba ta śruba, przed której ruszeniem ostrzegałeś, bo innej tam nie ma! Wszystko pokazane jest na zdjęciach! Jak mówiłeś, ona blokuje wybierak biegów (chyba), ale wykręcenie jej niczym nie grozi(chyba):-). U mnie cała operacja trwała kilkanascie minut: wjazd na kanał, ręczny, skrzynia na luz, wykręcenie rzeczonej śruby M19 - zleciało jakieś 1,7 litra oleju i wlanie nowego. Wszystko! Ta śruba ma nawet magnes na obwodzie do wyłapywania metalowych zanieczyszczeń (u mnie nie było czego czyścić), więc chyba ktoś przewidział jej okresowe sprawdzanie. Stary olej źle nie wyglądał - jakieś białe zmętnienia, ale widać, że już dość mocno przepracowany.

Bump: p.s
myślę, że lobby serwisowe maczało paluchy w tym, by nie tłumaczyć tej książki. :-)
roolez jest offline   Odpowiedź z Cytatem