Temat: [Focus 2004-2008] 1.6 100KM - Check engine P0302, P0300
View Single Post
Stary 22-05-2018, 21:05   #1
Jagiełło
ford::amateur

Model: Focus
Silnik: 1.6
Rocznik: 2005
Domyślnie 1.6 100KM - Check engine P0302, P0300

Witam.

Na forum jest kilka tematów, ale autorzy nie opisali jak rozwiązali swój problem. Jeśli temat niepotrzebny proszę moderatora, żeby przeniósł i podpiął do odpowiedniego wątku.

Dzisiaj podczas jazdy w moim Focusie zapaliła się kontrolka silnika. Najpierw co jakiś czas migała przy 2k obrotów, a po chwili zapaliła się na dobre. Widoczne objawy to znaczny spadek mocy, głośniejsza praca i nadmiernie rozgrzany.silnik. Przy odpalaniu trzęsie samochodem i z czasem zaczął się dławić. Wszystkie płyny w normie, ale gdy przyłożyłem rękę pod rurę wydechową zauważyłem, że kapie z niej olej. Zerknąłem na świece i jedna jest zalana olejem. Podjechałem, żeby go podpiąć na szybko pod komputer i zobaczyć co to za błąd.

P0302 – Układ zapłonowy. Cylinder 2 – wykryte wypadanie zapłonów.
P0300 - Układ zapłonowy. Wykryte przypadkowe/wielokrotne wypadanie zapłonów w cylindrach.

Jak mogę jeszcze zdiagnozować problem, jakie wykonać pomiary elementów, żeby niepotrzebnie dłubać? Zacząć od wymiany cewki, świec i kabli, a potem szukać dalej?

Ostatnio wymieniałem oleje i filtry 1700km temu- minęło jakieś 6 tygodni.

Dorzucę jeszcze zdjęcia z pomiarów. Czy napięcie sondy jest tutaj prawidłowe? Co oznacza brak pomiaru korekty wtrysku? Dziękuję za każdą odpowiedź, która może mi pomóc.

Pozdrawiam.

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Zdjęcie 1

Zdjęcie 2
Jagiełło jest offline   Odpowiedź z Cytatem