Odp: Szarpanie, drganie i duże wibracje silnika 1.8 TDCI na biegu jałowym po rozgrzan
Witam Wszystkich. Mam dokładnie te same objawy. Informacje tu zawarte mogę jedynie uzupełnić jak w moim przypadku problem się rozwijał. Auto kupiłem przy 200kkm. Wtedy szarpanie było ledwo wyczuwalne, raz na parę sekund. Mechanik który dokonywał sprawdzenia auta przed zakupem mówił, żeby się tym wogole nie przejmować. Nie było żadnych błędów. Zalecił za to wymianę obu pasków rozrządu co niezwłocznie zleciłem. Obecnie mam 280kkm i po rozgrzaniu szarpie już budą niemal jak w ciągniku. Oczywiście tylko na biegu jałowym a po wciśnięciu sprzęgła objaw ustaje. W międzyczasie wymieniałem alternator z wersji 90A na 150A ale wydaje się to wogole nie mieć wpływu na opisywany objaw. Pozostałych wspomnianych tu potencjalnych rozwiązań nie testowałem ale z opisów dają małą nadzieję. Jeśli uda mi się dojść do rozwiązania oczywiście podzielę się wiedzą i liczę na to samo ze strony innych strapionych tym objawem, pozdrawiam
|