Witam, mam dziwny problem z moim Mondeo (Mk4 2.0 Duratec, 2011).
Wczoraj zauważyłem terkotanie(??) na delikatnie wciśniętym sprzęgle (auto na luzie). Nie słychać tego na zupełnie zwolnionym sprzęgle, nie słychać również na wciśniętym do podłogi, pojawia się tak od około 2/3 wysokości do połowy - niezależnie w którą stronę sprzęgło się właśnie porusza. Dźwięk jest dość głośny przy włączonej klimatyzacji, przy wyłączonej ledwie go słyszę.
Internet kieruje w stronę dwumasy, ale raczej nie w przypadku tego auta, tylko na podstawie objawów w innych modelach.
Zupełnie nie znam się na autach :/ więc na szybko przejechałem sie po 3 okolicznych warsztatach i po pobieżnym osłuchaniu.... dostałem 3 różne opinie.. Coś w skrzyni, albo łożysko oporowe, albo dwumasa, ogólnie mam pojeździć tydzień, sprawdzić czy się będzie nasilało i wstawić na podnośnik do dokładniejszego osłuchania.
I prawdopodobnie tak zrobię, ale trafiłem gdzieś na forum passata, gdzie sporo osób skarży się na podobne objawy... i podobno to jest normalne, więc zacząłem się zastanawiać i piszę na forum
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czy ktoś się z czymś takim spotkał? Ewentualnie jakieś inne podpowiedzi? Wolałbym uniknąć wymiany dwumasy jeśli to nie ona jest przyczyną.
Dzięki