Odp: Nie działająca klima przyczyny natury elektrycznej.
Witam, podłączę się do tematu, otóż w moim Mondeo MK4 2.0TDCi przestała działać klimatyzacja. Ale zacznę od początku.
Około pół roku temu miałem problem z dziwnym hałasem z podzespołów napędzanych paskiem wielorowkowym, więc metodą prób i błędów podmieniałem kolejno napinacz, sprężarkę klimy i na końcu alternator (przyczyna hałasu). Po tej naprawie podjechałem do serwisu żeby nabić klimę bo wiadomo czynnik uciekł po podmiance. W serwisie wiadomo standard, sprawdzenie szczelości, nabicie czynniku, olej, odgrzybianie. Klima po tym zabiegu działała prawidłowo około 2 mies, po tym okresie za bardzo nie używałem auta tym bardziej klimy, i w sumie około 4 mies po tym serwisie klima przestała działać.
Objawy: Po włączeniu wogóle nie słychać żeby załączał się kompresor.
Wiem, że na forum dużo na temat problemów z klimą, ale nie bardzo wiem co można zadziałać.
Może zacznę tak:
1. ForScan wyrzucił błąd P0691 - jak poczytałem w necie to przyczyną może być fioletowy kabelek.
2. Po upływie w sumie miesiąca od odczytu błędów podłączyłem ponownie i tego błędu nie ma.
3 Sprawdziłem ciśnienie w układzie i pokazuję ACP, kPa 121.6 czyli 1,216 bara - czy to prawidłowe ciśnienie czy może rzeczywiście jest nieszczelność i z powodu małego ciśnienia klima nie startuje?
4. Co do fioletowego kabelka biegnie on od wentylatora gdzie dokładnie? - jeśli ktoś przez to przechodził proszę o podpowiedz, oszczędzi mi to cięcia wiązki.
No to w sumie tyle czekam na odp. z góry dzięki.
PS, nie działa ukryte menu serwisowe klimatyzacji tzn kombinacja przyciskami, nie wiem dlaczego?
|