Cytat:
No właśnie, ale ty jakieś błędy miałeś i to właściwie sugerujące DPF. Ja błędów na razie żadnych nie widziałem. Tyle, że wydaje mi się że mam w silniku więcej oleju, ale głowy nie dam uciąć ile zostało nalane po ostatniej wymianie 3tys.km temu. Bedę obserwował a w międzyczasie sprawdzę jaki mam dopalacz. Aktualny przebieg ok 110 tys.km to chyba jeszcze nie czas na cały DPF do wymiany? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
Jeśli masz silnik DW10C, a po opisie profilu wynika że masz to problem z "przybywaniem" oleju" napewno nie jest spowodowany problemami z DPF.
W silniku DW10C zwiększanie temperatury w układzie wydechowym w celu wypalenia filtra cząstek stałych, jest realizowane właśnie przez 5 wtrysk i 5 świece żarową, a nie jak w poprzedniku DW10 poprzez zwiększanie dawek paliwa w komorach spalania.
W sprawnych układach przebiegi nawet powyżej 450 tys. km nie są straszne (mówię o DPF i dopalatorach)
Zwróć uwagę czy sporadycznie nie pojawia Ci się na Conversie informacja " silnika awaria natychmiast serwis" Umnie to był objaw uszkodzonej świecy. Co ciekawe po wyłączeniu samochodu usterka znikała i nie było jej nawet w zapisanych kodach DTC.
Dopiero jak złapałem problem ponownie, podpiąłem kompa bez wyłączania pojazdu - ukazała się usterka otwartego obwodu świecy dopalającej.