Temat: [Mondeo 2007-2014] Samochód sam gaśnie podczas jazdy
View Single Post
Stary 06-06-2018, 17:58   #97
kera.p
ford::amateur

Model: Ford Mondeo MK4 Kombi
Silnik: 2,2 TDCI
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Samochód sam gaśnie podczas jazdy

Witam,

mam podobne objawy ale jest w tym czynnik temperatury i to wskazuje na czujnik Halla więc przymierzam się do wymiany czujnika na wale korbowym. Taki błąd mi wskazało po podłączeniu kompa - inne błędy do pominięcia. Zauważyłem że:
- Na samym początku objawy były rzadkie i nasilały się z czasem. Dziś zgasł mi cham 4 razy i wkurzyłem się więc jutro będę miał czujnik...
- Gasł jak silnik był nagrzany przy wolnych prędkościach i obrotach głównie. Czyli na luzie albo dojazd do krzyżówki...
- Zawsze wyskakuje błąd awaria silnika...
- z tego co wiem czujnik halla jak pada to przy podwyższonej temperaturze przestaje działać a to uniemożliwia odpalenie. Jak ostygnie wszystko wraca do normy. Jest taki filmik na youtoube gdzie gość to pokazuje z miernikiem...
- Jak zrobiło się cieplej momentami gasł częściej. Autko musiało ostygnąć czasem 2 min czasem 10 aby odpalić i jechało normalnie do następnego razu. Nie wiem jeszcze gdzie jest ten czujnik ale jak w pobliżu jakiejś rurki od klimy to tłumaczy czemu czasami... Mi gaśnie rzadziej a ja używam dużo klimy - małżonka nie... Jak to sprawdzę gdzie jest to opiszę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
- Na trasie gaśnie mniej... ale zdarzyło się po dojeździe do czegoś na luzie... Myślę że w mieście przy wolnym ruchu bardziej się grzeje...

Jutro najprawdopodobniej wymiana... Jak będę miał wnioski to opiszę

Mondeo Mk4 - 2.2 tdci
kera.p jest offline   Odpowiedź z Cytatem