Remont pompy i wtryskiwaczy a co dalej???
Witajcie.
Moja historia z tym pojazdem zaczeła się ponad 10 lat temu. Złego słowa nie mogę rzec przez ten czas poza rzeczami eksploatacyjnymi zostały wymienione tylko dwa wtryski i alternator oraz koło dwumasowe. Zacznijmy od początku ponieważ nie mam zamiaru popełnić kolejnego błędu jaki zrobiłem dwa miesiące temu.
Więc tak mk3 rocznik 2002 130KM silnik TDCI z przepływomierzem . Pada wysprzęglik rok 2014 więc pora wymienić sprzęgło akurat trafia się dawca anglik więc wymieniamy cały przód tj amortyzatory w dół i sanki i przekładamy silnik skrzynię bez rozbierania w całości wraz z wiązką która idzie z komory silnika do modułu komfortu pod deską rozdzielczą. Od tej pory mamy 115KM
Mamy grudzień roku 2017 auto ma problemy z odpaleniem pierwszy strzał spalone wszystkie świece żarowe wymiana zaczyna odpalać ale w styczniu 2018r mamy wyrok padnięte wtryskiwacze i pompa wtryskowa z powodu opiłków. Auto stoi do kwietnia 2018 r zostają zregenerowane wtryskiwacze i pompa wszystko jest ok. Jedziemy na kanał aby wypłukać bak z opiłków i widzimy masakryczny widok w jakim stanie jest podwozie. Ruda szaleje wszędzie. Bak zostaje wypłukany auto działa. Wizyta u blacharza zakres prac olbrzymi jak i koszt . Szkoda że regenowaliśmy układ paliwowy.
Pomysł kupujemy auto z uszkodzonym silnikiem jakich wiele na rynku ale młodsze i w idealnym stanie blacharskim. Szukamy pierwszy drugi piąty i w końcu jest ten nasz idealny. Tylko silnik ma odpalający który kopci niemiłosiernie. Powód usterki turbina pociągła olej i silnik się rozbiegł ale nie rozsypał. Turbina chyba ze zmienną geometrią z modułem elektrycznym przy niej zupełnie inna od tej co mam w silniku w aucie 115KM jak i pozostawionym starym 130KM. Jak to teraz ogarnąć mam na stanie silnik :
-115KM sprawny jeżdżący z roku 2001
-130KM wyjęty kilka lat temu tylko w nim została wyjęta pompa wtryskowa więc muszę zdjąć pokrywę z rozrządu aby ustawić rozrząd i zamontować pompę wtryskową
-130KM uszkodzony silnik i turbina w aucie w idealnym stanie blacharskim.
Co byście zrobili teraz na moim miejscu oczywiście poza oddaniem wszystkiego na złom. Który silnik wkładać wiem że są takie same tylko różnią się osprzętem i instalacją elektryczną w komorze silnika????
|