View Single Post
Stary 08-06-2018, 00:07   #3
gervee
ford::average

Model: FFII
Silnik: 1.6 benzyna (100KM)
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: Focus MK2 - zakup pierwszego auta

Bardzo oszczędnie w trasie to ok. 6,5l/100km. Normalnie to ok. 7-7,5l/100km. W mieście pali więcej, w mieście zimową porą - w korkach - znacznie więcej.
Silnik nie jest problematyczny ale problematyczne mogą być rożnego rodzaju "pierdoły", które generują koszty (w innych samochodach jest to samo) - a to alternator przyjdzie Ci wymienić, a to przewód od wspomagania, a to sprzęgło, to klimę naprawić. No ale jak samochód ma 200 tys i ponad 12 lat to można się spodziewać takich rzeczy.

Mam od nowości (2005 r) FF MK2 1,6 benzyna 100 KM. Lubię ten samochód za to jak się nim jeździ (teraz znacznie gorzej niż na początku Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.).
Osłony silnika nie ma - to fakt, ale można dołożyć (koszt niewielki).
Wygłuszenia pokrywy silnika nie ma - ja mam dołożoną.

Jeśli dasz 10 tys to pewnie będziesz musiał mieć w zanadrzu 2 tys. na najpilniejsze naprawy więc weź też to pod uwagę.

W tym ogłoszeniu, które podlinkowałeś samochód wygląda w porządku (ale zdjęcia nie oddają faktycznego stanu) - widać po tablicy, że spotkał się z jakąś przeszkodą Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Trochę rdzy, czy otarcia, wgniecenia to nie koniec świata zwłaszcza, że i tak planujesz używać samochodu do nauki a to pewnie będzie wiązać się z "przygodami".

Na jedną, dwie osoby to ten samochód jest bardzo wygodny. W cztery osoby jedzie się też całkiem ok. W pięć osób już nie bardzo.

Swojego Focusa też będę pozbywał się za jakiś czas (podobnie jak właściciel samochodu z linkowanego przez Ciebie ogłoszenia), bo argument powiększającej się
rodziny przeważa nad miłością do samochodu a Focus ma tylko 5 miejsc Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..

Moim zdaniem warto brać pod uwagę FFII.