View Single Post
Stary 08-06-2018, 16:41   #6
janslu
ford::beginner

Model: Galaxy
Silnik: 180KM
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: Nagrzany 2.0EB gaśnie przy ruszaniu, postoju. Co to może być?

Informacje dla przyszłych pokoleń właścicieli 2.0 ecoboost.

Jestem już po naprawie i diagnozie w AbsCar. Walnięty był czujnik ciśnienia paliwa w obwodzie niskiego ciśnienia.

Objawy:
- samochód gasł, zwykle bez zapalenia check engine. Objawy u mnie nasilały się przy ładnej pogodzie/wysokiej temperaturze, ale zdarzały się całe dni, kiedy objaw nie występował,
- falujące ciśnienie paliwa po stronie niskiego ciśnienia na wykresie w czasie diagnozy, kiedy problem występuje - amplituda tej fali wychodzi poza zakres,
- zapisane w pamięci błędy związane z amplitudą ciśnienia paliwa w układzie niskiego ciśnienia, sporadycznie błędy po stronie wysokiego ciśnienia,
- spalanie średnie wzrosło o około 1l/100km,
- komputer nie zgłasza błędu czujnika

I teraz uwaga! ASO zaczyna od wymiany pompy paliwa w baku (bo objawy na nią wskazują, koszt około 1800zł plus wymiana), a w drugiej kolejności chcą wymieniać wąż dostarczający paliwo od strony silnika. Ten wąż jest w zestawie z czujnikiem (pełniącym funkcję de facto zaworu), więc naprawa będzie skuteczna, ALE u mnie wystarczyło wymienić sam czujnik, który jest tańszy o około 1000zł od zestawu, koszt wymiany samego czujnika też jest dużo niższy.

Ten problem pojawia się niezbyt często, ale znalazłem przynajmniej jeden taki sam przypadek w Anglii. Tam też ASO sugerowało drogie wymiany zanim sprawdzono najtańszy element.
janslu jest offline   Odpowiedź z Cytatem