View Single Post
Stary 14-06-2018, 11:12   #28
pior
ford::beginner

Imię: pior
Model: s-max
Silnik: 2.5 ST
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: Amortyzatory IVDC - pytania przed wymianą

Witam wszystkich,
to moja pierwsza wiadomość na forum forda, której nie byłoby zapewne gdyby nie temat wątku. otóż - jestem samochodowym laikiem (jeżdźę ale na samochodach generalnie się nie znam, czego efektem był zakup samochodu Ford S-max 2.5 ST benzyna. O ile zdawałem sobie sprawę z kosztów benzyny i różnych mankamentów fordowskich, to umknął mi jeden szczegół - amortyzatory...i nieszczęsne IVDC - opcja z której w ogóle nie korzystam, a jak się okazało - potwornie droga. Jeden z amortyzatorów przednich zaczał "przeciekać", no więc pan zmieniający koła poradził go zmienić. wszyscy wiedzą ile kosztuje oryginalna para.. koszt przysporzył mi poważnych zmartwień. Ostatnią nadzieję znalazłem tutaj na forum - przeczytałem, że są zamienniki monroe. Wpisuję więc w google model monroe c2506 i głupieję podwójnie: raz, że w sklepach nie wyświetla się czy jest to prawy, czy lewy czy przód czy tył.. dwa, że w specyfikacji wymienione są chyba wszystkie modele forda s-max z silnikami benzynowymi i dieslami oprócz.. 2.5 ST... Co mnie bardziej zdumiewa, że zwykle amortyzatory (bez IVDC) są takie same i dla s-max 2.5 i dla 2.2 i 2.0 i 1.6...itd...Stąd pytanie: czy rzeczywiście te amortyzatory Monroe pasują do wszystkich modeli oprócz 2.5 ST ? może ktoś próbował zainstalować lub ma jakieś przemyślenia na ten temat.
pior jest offline   Odpowiedź z Cytatem