View Single Post
Stary 17-06-2018, 20:11   #17
slawomirro
ford::professional

Imię: Sławek
Model: Fiesta mk6 Ghia
Silnik: 1.6 100KM
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Spalanie oraz inne informacje na temat silnika benzynowego 1.4 oraz 1.6

Cytat:
Napisał romano11 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ale to z komputra, czy z saturatora? Bo w mojej fieście komputr potrafi kłamać co do spalania -0,5 do + 0,8l, więc mu nie ufam i sam liczę przy każdym tankowaniu. Niestety nie znalazłem klucza, wg którego komputr zaniża/zawyża wynik...
Komputer ma niezłe opóźnienie w podawaniu danych spalania i może z tego wynikać niedokładność w obliczeniu. Przyśpieszasz, wyrównujesz, a on jeszcze oblicza moment przyśpieszenia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Świetnie to widać po aktywacji spalania chwilowego.

Z drugiej strony tak aktywacja spalania chwilowego jakby komputer ożywiła, bo znacznie częściej koryguje zapisy spalania średniego. Wcześniej jak sobie coś obliczył, to trzeba było sporo się natrudzić by dane zmienić. Teraz, gdy znacznie szybciej reaguje na zmiany stylu jazdy i podaje dokładniejsze dane.

A co do dokładności pomiaru to też obliczam ręcznie i porównuję z tym co mi wyświetla i rówież przed aktywacja spalania chwilowego niedokładność wynosiła 0,5-0,6 litra. Teraz to już tylko 0,2 do - 0,3 litra.
slawomirro jest offline   Odpowiedź z Cytatem