Odp: Olej silnikowy do 2.0 TDCI
Speedo wyszukiwarka szuka po specyfikacji Forda 913C dlatego podaje taki a nie inny olej.
elvis52 wydaje mi się, żeby mieć problem z zapchany filtrem od oleju nie spełniającego norm zawartości popiołów to silnik musiał by palić ten olej w znacznych ilościach. Jeśli nie bierze oleju to problem może być marginalny.
Oczywiście nie chcę się kłócić ani przekonywać do swoich racji. Dla mnie teoria, że Ford specjalnie każe stosować olej, aby zapychały nam filtry, też jest trochę naciągana. Jedyne sensownym wytłumaczeniem jest chyba takie, że został on przy starej specyfikacji z czasów gdy DPF’y nie były obowiązkowe i nie były montowane w każdym dieslu. O dziwo jednak koncern PSA nie miał problemu i od 2009 roku i wprowadzania specyfikacji PSA B71 2290 zaleca do silników 2.0/2.2 HDI stosowanie olejów niskopopiołowych z normą ACEA C2/C3.
Każdy z nas na tym forum jest dorosły i każdy może podjąć decyzję według własnych przekonań. Rzuciłem garść faktów, aby zasygnalizować problem. Nie jest to wyssane z palca, bo można sobie przeklinać internet i poczytać o olejach do diesla z DPF i jakie powinny spełniać normy. Co zrobicie z tą wiedzą to już indywidualna sprawa.
|