Temat: [S-MAX 2006-2015] Olej silnikowy do 2.0 TDCI
View Single Post
Stary 20-06-2018, 22:53   #495
Arci.K
ford::beginner

Imię: Artur
Model: S-Max, Titanium
Silnik: 2.2 TDCI 220KM
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Olej silnikowy do 2.0 TDCI

Cytat:
Kolego zanim coś napiszesz o tym oleju to dowiedz się dokładnie, ten olej posiada specyfikację forda w odróżnieniu do tego, który zapodałeś
http://www.kolegaberlin.pl/product-p...E-5W30-5L.html

Bump: Specyfikacja dla mojego, który ma być wss-m2c913-c, a tego co zapodałeś wss-m2c934-b
Kolego ja również Ciebie proszę, abyś zanim coś napiszesz czytał posty ze zrozumieniem. koval1980 zapytał czy olej Valvoline Synpower MST C4 będzie lepszy niż Synpower FE i zgodnie z prawdą mu odpowiedziałem, że Valvoline Synpower MST C4 nie posiada żadnej specyfikacji Forda.

Nie wiem, może się mylę ale mam wrażenie, że strasznie się wściekasz i nie wiem dlaczego. Wątek na forum dotyczy oleju do silnika. Toczy się dyskusja i każdy ma prawo zabrać w niej głos i napisać o swoich obserwacjach czy spostrzeżeniach. Nie każdy na pewno na tym forum hołduje postawie "nie bo nie". Ludzie bardziej otwarci i reformowalni mogą poczytać fakty i podjąć własne zdanie. Poza tym zaciekłe bronienie specyfikacji wss-m2c913-c nie jest tutaj na miejscu. Bo czy do silnika Mercedesa zalałbyś olej od BMW? Pewnie nie. Czy do silnika Volkswagena zalałbyś olej od Mazdy? Pewnie nie. A do silnika Peugeota/Citroena lejesz olej od Forda i uważasz, że to najlepsze co może być.

Ja naprawdę nikogo nie nakłaniam do zmiany oleju. Uważam po prost, że to nie fair, że Ford każe nam wybierać poniekąd między silnikiem a DPF. Skoro na rynku pojawiły się oleje niskopopiołowe dedykowane do silników z DPF to Ford powinien pójść z duchem czasu i tak zmienić specyfikacje aby sprawa była jasna dla wszystkich.

Także dla osób tylko i wyłącznie zainteresowanych tematem polecam zapoznać się również z działem mondeo i poczytaniu co tam ludzie mają do powiedzenia w tym temacie:
https://forum.fordclubpolska.org/sho...=255932&page=6
Arci.K jest offline   Odpowiedź z Cytatem