Temat: [Mondeo 2014- ] Działanie Start-Stop ASS
View Single Post
Stary 22-06-2018, 08:10   #192
kaan1
ford::expert

Imię: Andrzej
Model: MK5
Silnik: 180 KM
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: Działanie Start-Stop ASS

Jest trochę niewiadomych w algorytmie działania systemu. Przedwczoraj cały czas blokował mi ASS - sądziłem, że to wysoka temperatura zewnętrzna (31C). Próbowałem z i bez klimy - ale bez znaczenia. Nie chciał wyłączyć silnika a komunikat mówił "normalne działanie silnika ...", a w środku temperatura dawno się ustabilizowała. Wczoraj temperatura była 34C i po przejechaniu kilku kilometrów z klimą, na skrzyżowaniu ASS się aktywował bez problemu. Jeden z aspektów, który zauważyłem, to może być kwestia uruchomienia silnika w obecności systemu keyless - być może wymusza to jakąś strategię ASS (wiadomo że ASS się nie włączy bez zapiętych pasów, albo po wypięciu pasów). Pisałem o tym kiedyś, że (w manualu) silnik odpalam jednokrotnym naciśnięciem przycisku start-stop w sekwencji wsiadam do auta, zapinam pasy, wyciskam sprzęgło, wciskam przycisk. Ale sekwencja musi trwać w miarę krótki okres czasu. Jeśli otworzę auto, potem wyjdę (zostawiając otwarte) i wrócę i będę próbował uruchomić silnik to nigdy nie odpali uruchomi rozrusznika od pierwszego razu. Pojawia się komunikat o sprzęgle (które oczywiście z automatu wyciskam) i do tej pory nie rozumiem, czego system oczekuje ode mnie. Kończy się kilkukrotną próbą naciśnięcia przcisku, połączoną z wciśnięciem i puszczeniem sprzęgła, wyrzuceniem na luz i w pewnym momencie rozrusznik podejmuje pracę. Może ktoś z Was zna ten niuans? Tak czasami sobie myślę, że gdyby auto zgasło na drodze w ruchu, to stres jest gwarantowany, odpalenie to to dobrych kilka sekund walki z algorytmem - przypuszczam, że jest to powiązane również z ASS i istnieje jakaś sekwencja, algorytm, której oczekuje auto aby podjąć współpracę.

Ostatnio edytowane przez kaan1 ; 22-06-2018 o 08:13
kaan1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem