Cytat:
Ass bardzo obciaza akumulator a co za tym idzie alternator i caly ulklad ladowania. Ciagle to gaszenie i odpalanie zuzywa duze ilosci energi z akumulatora przez co alternator musi ciagle doladowywac akumulator i stawia duzy opor dla silnika przez to zwieksza sie spalanie. Tylko id.... moze myslec ze to jest eko i oszczedza paliwo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
To prawda jeśli wyłączenia są częste i krótkie. W takie sytuacji właczenie ASS to pomyłka . Ale jak już to kiedyś demonstrowałem, w przypadku postojów dłuższych korzyści są naprawdę wymierne nawet w dieslu - u mnie spokojnie z 10%. Dojeżdżając 15 km (30 min) z czego 15 minut to stanie w korku na światłach, to na każde 100 km zaoszczędzam 0.6 litra (przy średniej ok. 6.5 l/100km). Co przy planowanym użytkowaniu auta 150 000 km (8-10 lat eksploatacji) da mi około 4 tyś złotych oszczędności - nawet jak raz wymienię akumulator (wątpię aby nawet akumulator w zwykłym aucie bez ASS wytrzymał 8-10 lat). Więc jedyna różnica to będzie różnica w kosztach nowego aku (ile? 300 zł ?) miedzy autem z ASS i bez ASS przy wymianie w okolicy 5-ego roku eksploatacji pojazdu.