Odp: 2.0 Duratec-HE: po starcie wchodzi na wysokie obroty
Odkopuję temat bo niestety problem jaki został tu odpisany od tygodnia trapi też mojego Durateca 2.0. Problem zaczął się nagle i jest strasznie irytujący. Objawy niemal takie jak opisane przez kolege lambd - po odpaleniu silnik wkręca się na wyższe obroty z których następnie powoli spada. Każde, nawet delikatne muśnięcie pedału gazu na postoju powoduje, że silnik wkręca się na ok. 2 tyś obrotów, przez chwile je utrzymuje po czym obroty powoli zaczynają opadać. Gdy w trakcie jazdy wyrzucę auto na luz, tuż przed samym zatrzymaniem (np. przed światłami) następuje samoczynne podniesienei obrotów (losowo z przedziału 1,3 - 2 tyś obr/min.). Co ciekawe opisane wyżej problemy nie występują na wciśniętym sprzęgle.
Czy ktoś mógłby podpowiedzieć od czego zacząc szukać przyczyny problemu w tym silniku?. Przeczytałem sporo tematów opisujących podobne problemy ale chyba nigdzie nie pojawiło się skuteczne rozwiązanie. Kolega lambd pod jednym ze swoich filmików na youtube napisał, że przyczyną był jakiś wężyk podciśnienia gdzies pod silnikiem przy czym on ma automat a u mnie jest skrzynia manualna. Nie wiem czy ten trop będzie pomocny w moim przypadku. Podpowiedzcie coś proszę bo jazda w ten sposób jest irytująca na dłuższą metę.
|