Temat: [S-MAX 2006-2015] silnik 2.0 163km jak sie sprawuje ?
View Single Post
Stary 29-06-2018, 22:40   #253
andre991
ford::beginner

Imię: Andrzej
Model: S-MAX
Silnik: 2.0 TDI
Rocznik: 2014
Domyślnie Odp: silnik 2.0 163km jak sie sprawuje ?

Witam, od kliku dni "stoję" przed zakupem s-maxa:
- silnik 2.0 163 km
- skrzynia Power Shift,
- rok produkcji: 2012, pierwsza rejestracja listopad 2013
- przebieg 187 000 km

Po przeczytaniu tego wątku oraz z Waszych opinii dowiedziałem się że na pewno warto kupić tą wersję silnikową.
Ponieważ wcześniej przez 5 lat jeździłem S-Maxem 1.8 TDCI z 2008 roku ze skrzynią manualną, to nie mam doświadczenia ze skrzynią P.Shift. Z tego wątku można wywnioskować, że żywotność i stan skrzyni (P.Shift) zależy od tego jak była wcześniej traktowana (czyli czy była regularna wymiana oleju oraz przede wszystkim czy była "katowana" i tak dalej...).

Pytanie zasadnicze:
- Na co należy zwrócić uwagę przed zakupem samochodu z silnikiem 2.0 163km + skrzynią Power Shift?

Po części odpowiem sobie sam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. z tego co wiem należy zwrócić uwagę na:
- jakość pracy skrzyni biegów (podczas ruszania i zmiany biegów) na ciepłym silniku (chodzi o ciśnienie w skrzyni - przy wyższej temp. zmienia się ciśnienie i w przypadku problemów podobno można wysłuchać problem).

I tu liczę na Waszą pomoc: Może macie jakieś inne pomocne uwagi w tej kwestii?

Pytanie dodatkowe:
- co powinienem czynić po zakupie takiego auta aby cieszyć się poprawną pracą tej skrzyni biegów (oczywiście wykluczam "katowanie" oraz zakładam regularną wymianę oleju).
Czy są jakieś inne czynności związane z utrzymaniem w dobrym stanie takiego samochodu z silnikiem 2.0 163 km i skrzynią P.Shift?

Będę wdzięczny za sugestie w tym temacie.
Pozdrawiam A.
andre991 jest offline   Odpowiedź z Cytatem