View Single Post
Stary 05-07-2018, 23:14   #612
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
Domyślnie Odp: Wymiana zwykłych lamp na Dynamic Full Led

Ja dzisiaj konfigurowałem wstępnie Fusion MY16 z FDL i dołożonym HCM i czujnikami poziomowania.
Nie doczekałem się na zrobienie tego przez Krzysztofa @kzmuda1 (a obiecywał onegdaj...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.) to nie to abym się zaraz sam na to porwał, ale w ramach współpracy z zaprzyjaźninym warsztatem trochę popodpowiadałem i obiecałem aktywować...

Warsztat jak warsztat - za tę robotę zleconą przez jakiegoś cierpliwego klienta (przeróbka Fusion MY16 SE na Fusion MY16 Titanium EU Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.) zabrał się jak "pies za jeża" i już po niecałym roku (naprawdę - samochód widuję tam od września 2017...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.) dziś poprosił mnie o programowanie...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Przyjechałem - a tam pojazd praktycznie nadal (z niewielką tylko przesadą...) "bez karoserii"... Trochę się zdrzaźniłem i pobiegałem z pytaniami retorycznym - "czy ja mam programować te 4 koła co to tylko widzę z tego samochodu"????
Elektryk wyniośle mnie sprostował, że "przecież HCM i czujniki poziomowania są założone i podłączone". A te brakujące lampy wszystkie, licznik, kolumnę kierownicy, kamery, Sync2, radio i co tam jeszcze będę chciał to mi podłączy "za chwilę"...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jak obiecał tak i zrobił - już po niedużej półtorejgodzinie mogłem się jako-tako podłączyć do pojazdu...

I tu AD REM - na wstępie od razu chciałem się wycofać, bo FORScan stwierdził, że "żadnego HCM to ja nie widzę"... No to poprosiłem UCDS o sprawdzenie. UCDS potwierdził - "nie widzę"... Elektryk mocno się zmartwił i kolejne pół godziny mierzył wszytko - na koniec stwierdził "ale tu wszystko jest dobrze!".
To ja jeszce raz za FORSCan. Bez zmian. Za UCDS - bez zmian. Coś mnie jednak tknęło i postanowiłem sprawdzić czy direct config czyta HCM - "BINGO"!!! Czyta...

Okazuje się, że zarówno FORScan jak i UCDS w skanowaniu modułów Fusion MY16 nie przewidują istnienia HCM i w ogóle go nie szukają!!!

Finalnie okazało się, że HCM dyskretnie robi swoje i lampy się inicjalizują i poziomują.

Ponieważ "gotowe do programowania auto" nie miało szyby czołowej i nie bardzo było jak kamery powiesić Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum., to po skonfigurowaniu działających świateł i radia (coby raźniej szła dalsza robota...) stwierdziłem, że dalsza część programowania odbędzie się na "trochę bardziej gotowym niż to gotowe aucie"...

A tu w załączeniu UUW tego samego auta "w ujęciu amerykańskim" - HCM "utajniony" - oraz w "ujęciu europejski" - HCM widoczny i żywy.

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Widoczna na UUW europejska kamera była podłączona kablem na fotelu...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 05-07-2018 o 23:20
tedi_k jest offline   Odpowiedź z Cytatem