Witam wszystkich!
Ostatnie 2 tygodnie walki z układem chłodzenia mojego mondka skończył się wynikiem 3:0 dla mondka. Przegrywam każde starcie
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Sprawa wygląda tak: od długiego czasu silnik w okolicy rozrusznika oraz chłodnicy oleju był mokry + występował delikatny ubytek płynu chłodniczego (dolewka raz na 3 miesiące). 2 tygodnie temu wyciek był "trochę" większy, cały zbiornik w ciągu kilku km, padła pompa. No to wycieczka do mechanika który dostał kompletną nową pompę + zestaw uszczelek, wymienił, ale uszczelkę pod pompą zamontował starą (o czym nie wspomniał), wytrzymała 40km i znowu mokro pod silnikiem.
Tym razem wyciągnąłem pompę sam, nowa uszczelka + czyszczenie wszystkiego, 10 km było sucho a potem kałuża pod autem. Wywaliło uszczelkę pod małym termostatem, tutaj mój błąd bo go nie sprawdziłem przy wyciągniętej pompie, a jak się okazało oring był skręcony w 2 miejscach.
No to znowu pompa na zewnątrz, nowa uszczelka, składamy i jedziemy
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
10km i bum, poszedł wąż pomiędzy małym termostatem a chłodnicą oleju, cieknie przy samej chłodnicy
Oficjalnie stwierdzam że sprawcą (lub współsprawcą) całego zamieszania jest walnięty korek zbiornika wyrównawczego. Ciśnienie rośnie i wywala najsłabsze ogniwa układu w dość leciwym już autku. Korek zamówiony nowy ale co z wężem?
Ktoś ma pomysł jak się do niego stosunkowo łatwo dobrać? Nie mam dostępu do kanału. Od góry najłatwiej było by ściągnąć dolot, rozrusznik, pompę wody oraz wspomagania, oraz jakoś odsunąć wszystkie węże gumowe w okolicy, tylko pytanie czy to jest konieczne? Może ktoś ma jakiś sensowny sposób jak się dobrać do tego węża żeby znowu nie rozbierać całego przodu silnika?
Druga sprawa, średnio uśmiecha mi się płacić ~120zł za kawałek gumowego węża
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Wąż do układu chłodzenia sprzedawany na metry to koszt ~7zł/mb. Czy ktoś widzi jakieś przeciw wskazania?
Parę informacji dodatkowych:
Model Mondeo mk3 2001
Silnik 2.0 TDDI 115HP
Brak dodatkowych objawów niesprawności, silnik nagrzewa się szybko, termostaty działają (chłodnica ciepła), ogrzewanie działa itd itp
Pozdrawiam,
Mateusz