Odp: mniej niż 300 km komunikat awaria silnika
Przedstawiam dalszą historię, bo mam nadzieję, że jej nieszczęśliwą cześć już pożegnałem.
Po przednim forscanie w maju, pojechałem na serwis, wymienili dwa czujniki sprzęgła i zamek z czujnikiem tylnej klapy.
Nic to nie dało bo na drugi dzień komunikat znów się zaświecił. Pojechałem na serwis z prośbą o odczyt z komputera i wyszły te same błędy... czyli wymiana czujników kompletnie nic nie dała. Mam wrażenie że niektóre serwisy forda olewają sprawę, zarabiające na naprawach gwarancyjnych, tak na prawdęmało co robiąc, na zasadzie: Klient wróci i znowu zafakturujemy forda na podstawie gwarancji. W moim przypadku zafakturowali 3x a samochód nadal nie był naprawiony.
Poszedłem do prawnika napisaliśmy o wymianę samochodu na nowy, wiedząc że sprzedawca zaproponuje naprawę.
Samochód poszedł na serwis, po blisko 3 tygodniach i wielu testach wymienili komplet sprzęgła. Mam samochód od 3 dni z powrotem, póki co komunikatu brak.
WNIOSEK: zamiast zgłaszać naprawę gwarancyjną, od razu zgłaszać rękojmie.
UWAGA!
1. Rękojmia ma osobę prywatną 2 lata i odpowiedź na pismo mają dać w 14 dni kalendarzowych tak aby w tym terminie klient otrzymał to pismo. Inaczej rękojmia jest uznana.
2. Rękojmia na firmę rok, I realizacja w 30 dni (rozsądny termin).
Za pierwszym razem decyduje sprzedawca, za drugim razem nabywca. Dlatego ważne jest aby od razu składać rękojmie do sprzedawcy, choćby inne ASO było bliżej.
U mnie jak się znów popsuje w ciągu następnych 7 miesięcy to odstępuje od umowy i już nie mają wyjścia jak tylko zwrócić kasę.
Jadą na ludzkiej niewiedzy i tyle.
|