Temat: [Focus 2004-2008] Stuki z tyłu auta - czyżby klapa?
View Single Post
Stary 09-07-2018, 23:02   #4
Lukasz2525
ford::expert

Model: Focus mk2 fl
Silnik: 2.0 Tdci 136 km
Rocznik: 2008
Cool Odp: Stuki z tyłu auta - czyżby klapa?

Moim zdaniem nie klapa, ale można sprawdzić ją na postoju, tak jakbyś sprawdzał czy jest zamknięta, zwłaszcza w kombi, bo wiadomo że często się nie zamykają. Poszarp za listwę do góry kilka razy, jak sie ma luzu i nie stuka na postoju, to w czasie jazdy też nie. Siłownikami też możesz poruszać i sprawdzić czy nie są luźne, ale moim zdaniem nie klapa. Nie słyszałem jeszcze o stukającej klapie. Moim zdaniem to coś w zawieszeniu, stabilizator, łączniki lubią stukać, może któraś guma gdzieś wybita. A w tym aucie jest tak, że może być wybita z tyłu, a w aucie słychać jakby było z przodu i na odwrót.

WD40 nie psikaj wszędzie, zwłaszcza na gumy, uszczelki, plastiki, bo je przeżera i niszczy, niestety sam się o tym przekonałem. Psiknąłem kiedyś sprężynę od schowka w desce, żeby się ciszej podnosił i przeżarło plastik dookoła i pękł po paru dniach i tylko problem miałem. Poza tym WD nie jest smarem, a wręcz przeciwnie, wypiera smar.

U mnie też całe auto skrzypi, po dziurach nie da się tym jechać. Skrzypią wszystkie uszczelki w drzwiach i na karoserii i u mnie skórzana tapicerka na szwach. Na dziurach jest dramat, buda się wygina, wszystkie drzwi trzeszczą, a skóra skrzypi od podskakiwania na fotelu, dramat. Na skóry pomaga nawilżanie przeznaczonym do tego mleczkiem/olejkiem, pomaga tak na 1,5 roku, a uszczelki smaruje się silikonem w sprayu lub w sztyfcie, bierzesz taki smar silikonowy, szmatkę i jedziesz wszystkie uszczelki, żadnym płynem do mycia, czyścisz i smarujesz silikonem, pomaga na 3-6 miesięcy, zależy czy dobry smar i czy porządnie zrobisz.

A tego użytkownika wyżej nie polecam, nastukał dwieście postów bez żadnej wartości merytorycznej i nikomu jeszcze nie pomógł, a wypowiada się w co drugim temacie.
Lukasz2525 jest offline   Odpowiedź z Cytatem