Witam wszystkich forumowiczów,
chcę zaznaczyć, że to mój pierwszy post na tym forum, zatem do dzieła.
Zakupiłem niedawno Mondeo MK3 2002r. 2.0 TDDI 115KM. Od tego czasu klimatyzacja działała dość słabo, pojechałem więc do serwisu aby sprawdzić szczelność i ilość czynnika, którego oczywiście było zbyt mało a więc zabrał się za uzupełnianie (czyt. wymianę).
Przy pierwszej próbie sprawdzenia czy to działa okazało się, że nie uruchamiają mi się wentylatory i kazał najpierw to naprawić.
Same wentylatory są sprawne, bo przy wysokiej temperaturze silnika włączają się normalnie, raczej na 2 bieg (bo aż światła przygasają
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ). Sprawdzone są również przekaźniki, bezpieczniki, diody... Wszystko sprawne.
Aktualnie nie mam czynnika, więc czujnik ciśnienia klimy nie pozwoli mi na włączenie sprężarki, zatem odpiąłem kostkę, zrobiłem mostek i słyszę jak załącza się kompresor, ale wentylatory ani rusz.
Prawdę mówiąc, to nigdy nie widziałem, żeby wentylatory chodziły na 1 biegu, jedynie na 2 przy wysokiej temp. silnika.
Do tego czujnik ciśnienia ma 4 piny i wiem że 2 są od załączenia sprężarki, a 2 pozostałe nie mam pojęcia do czego...
Skoro przy zmostkowanym czujniku ciśnienia i (na pewno) sprawnych wentylatorach (są ich 2 sztuki) wciąż się one nie kręcą, to skończyły mi się pomysły co może być niesprawne...
A tak na marginesie... do wentylatorów dochodzą tylko 2 grube przewody. Zatem 1 i 2 bieg muszą różnić się wartością podawanego napięcia?
Proszę o pomoc, bo czytam fora już kilka dni i większość już sprawdziłem a dalej nie działa.