Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Witam.
Sprawa dotyczy mojego auta.
Wspomniany już wyżej "fachowiec" umówił się ze mną na aktywację tempomatu. Miał w swoim Mondeo sporo modyfikacji, które sam wykonał więc mu zaufałem, ale do brzegu.
Po nieudanych próbach aktywacji tempomatu pojawił się komunikat "Usterka silnika" z trójkątem i wykrzyknikiem. Komunikat pojawia się kilka sekund po włączeniu zapłonu, nie trzeba nawet uruchamiać silnika i skutkuje utratą mocy ale wystarczy wyłączyć zapłon i jeszcze raz włączyć i auto pracuje prawidłowo, aż do następnego postoju gdzie sytuacja się powtarza.
Fachowiec po pewnym czasie podjechał by wycofać wprowadzone ustawienia i wtedy aktywował mi mapę z podniesioną mocą i wycofał aktywację tempomatu jak twierdził. Jednak błąd przy włączeniu zapłonu cały czas się pojawia i doszły jeszcze błędy EGR (zapala się check engine).
Dzisiaj zrobiliśmy reset EGR już bez udziału "Fachowca" bo przepadł jak kamień w wodę i 0 kontaktu z nim. Dam znać czy EGR przestał wyskakiwać, jednak coś jest dalej źle raczej na pewno z powodu nieudanej aktywacji tempomatu. Nie wiem czy to ma znaczenie ale gościu jak wybierał parametry auta to trzeba było podać chyba napięcie alternatora, nie wiedział jakie i wybrał losowo. Załączam błędy jakie odczytaliśmy przed resetem EGR.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.