View Single Post
Stary 14-07-2018, 22:52   #1
quarti
ford::beginner

Model: Kuga II
Silnik: 2.0 140 KM
Rocznik: 2013
Domyślnie Awaria asystenta parkowania - błędy U2100 U100B P193C

Od pewnego czasu nie działa asystent parkowania równoległego. Ostatni raz używałem go dość dawno i działał bez zarzutu.
Z modyfikacji, które były robione w tak zwanym międzyczasie to jedynie zmiana mapy z 140 na 163 KM oraz wymiana modułu bluetooth z sync 1 na sync 1.1
Po zmianie mapy jedyny błąd, który nie dawał się usunąć to błąd w PSCM U2100 - konfiguracja początkowa nieukończona - Moduł Sterujący Układem Wspomagania Kierownicy - błąd daje się usunąć Forscanem ale powraca przy powtórnym odczycie.
Innych błędów Forscan nie wyrzucał (na pierwszym screenie widoczny błąd również w PCM ale pokazuje się on dopiero w dalszej fazie odczytu po wykonaniu testu modułu wspomagania - zrzut zrobiłem dopiero w tym momencie).
Przy próbie zaparkowania równoległego z udziałem asystenta asystent załącza się prawidłowo, wyszukuje miejsce, po znalezieniu nakazuje zatrzymanie, wrzucenie biegu wstecznego i puszczenie kierownicy.
Po wykonaniu tych czynności wyświetla się komunikat o kontroli otoczenia, po czym wyświetla się Awaria Asystenta Parkowania.
Po przeskanowaniu w tym momencie błędów Forscanem poza opisanym błędem U2100 wywala błąd w PAM U100B - Półautomatyczny układ parkowania równoległego - Moduł systemu wspomagającego parkowanie.
Błąd ten daje się usunąć Forscanem, jednak przy próbie załączenia asystenta sytuacja się powtarza.
Po skasowaniu błędów i przeprowadzeniu testu modułu PAM Forscanem poza stałym U2100 wywala błąd PCM P193C - Sygnał Kąta Skrętu Kierownicy - dodatkowe symptomy usterki - błąd oprogramowania nadzorującego.
Sam test modułu PAM przebiega pomyślnie - według komunikatu Forscan.
Screeny z Forscan w załącznikach.
Dodam, że czujniki parkowania działają prawidłowo.
Jakieś pomysły co może być przyczyną?
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg 1a.jpg (96.5 KB, 141 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg 2a.jpg (98.4 KB, 121 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg 3.jpg (98.4 KB, 103 wyświetleń)
quarti jest offline   Odpowiedź z Cytatem